— maandag 21 oktober 2019, 15:09 | 0 reacties, praat mee

Britse rechter weigert uitstel in uitleveringszaak Julian Assange

Straatkunst in Londen: Assange afgebeeld als slachtoffer, verwijzend naar het Iraakse Abu Ghraib-schandaal | Reuters

Een Britse rechter verleent Julian Assange geen uitstel inzake het uitleveringsverzoek dat de Verenigde Staten afgelopen zomer deed. Assange's verdediging wilde minstens drie maanden extra tijd om bewijzen te verzamelen rond het in hun ogen politiek gemotiveerde verzoek.

In december volgt een voortgangszitting met in februari volgend jaar de officiële hoorzitting over het uitleveringsverzoek. WikiLeaks-hoofdredacteur Kristinn Hrafnsson stelde afgelopen mei dat het voorkomen van uitlevering simpelweg een strijd “op leven of dood” voor Assange inhoudt.

De oprichter van klokkenluiderssite WikiLeaks kan in theorie tot 175 jaar celstraf worden veroordeeld, voor onder meer een beschuldiging van het inbreken in defensiecomputers. WikiLeaks’ eerste wapenfeit, een gelekte video van een beschieting in Irak waarbij twee medewerkers van persbureau Reuters omkwamen, kwam via gelekt materiaal tot stand.

De militair die hielp die video in de openbaarheid te brengen is standvastig in haar weigering om tegen Assange te getuigen.

De Britse landsadvocaat wil dat Assange geen uitstel krijgt. Assange zit momenteel een celstraf van een klein jaar uit, vanwege het zich onttrekken aan de rechtsgang.  Meer bij The Guardian

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.