— woensdag 24 juni 2020, 08:59 | 0 reacties, praat mee

Zwarte journalisten LA Times eisen verbeteringen op werkvloer

Eyevine

Zwarte werknemers van de Los Angeles Times hebben eigenaar Patrick Soon-Shiong per open brief aangespoord meer te doen tegen institutioneel racisme binnen de organisatie en op de redactievloer. "We vragen u om nogmaals te investeren, dit keer in het bouwen van een werkelijk diverse redactie, die niemand buitensluit", aldus een speciale fractie binnen de vakbond bij de krant.

De werknemers binnen de zogeheten Black Caucus of the L.A. Times Guild wijzen op gemiste kansen uit het verleden en de ervaringen van zwarte oud-werknemers, die zeggen te zijn genegeerd en ondergewaardeerd, zonder doorgroeimogelijkheden binnen de krant. Ook zou er sprake zijn van een structurele onderbetaling.

De komst van een vakbond in 2017 heeft die situatie wel verbeterd, maar nog steeds is er sprake van een achterstand, aldus de briefschrijvers.

De krant is ook nu nog onvoldoende een afspiegeling van de regio waarin het opereert, stellen de briefschrijvers. Er zouden snel meer zwarte journalisten moeten bijkomen - minstens 44 meer dan de huidige 26. Ook zou Soon-Shiong meer carrièreperspectieven moeten bieden: er liggen volgens de briefschrijvers nauwelijks kansen om onderzoeksjournalist, columnist of eindredacteur te worden.

De journalisten vragen verder om publieke excuses van de krant: niet alleen aan de eigen zwarte werknemers maar ook aan de zwarte gemeenschap. De krant is in het verleden ‘toondoof’ geweest op het gebied van raciale spanningen, en maakte zo de tegenstellingen alleen maar groter, zeggen de werknemers.

Ook moet de krant het beter doen met de huidige verslaggeving rond Black Lives Matter en andere protesten. Met een betere afspiegeling en representatie van zwarte Amerikanen boren we ook een nieuwe groep abonnees aan, verwachten de briefschrijvers. Meer bij LA Times Guild

Bekijk meer van

Los Angeles Times

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.