data als kans

— donderdag 5 oktober 2017, 08:58 | 0 reacties, praat mee

Redactie Los Angeles Times vormt vakbond

Het hoofdkantoor van de Los Angeles Times | Minnaert / CCBY3

Om zich beter te kunnen verweren tegen mogelijke nieuwe plannen van eigenaar Tribune online content heeft een meerderheid van de redactie van de Los Angeles Times besloten zich te verenigen in een vakbond. Het is voor het eerst in de 135-jarige geschiedenis van de krant dat er een vakbond wordt gevormd. Laatste wijziging: 5 oktober 2017, 09:00

Het besluit tot vereniging heeft twee hoofddoelen: het vastleggen van huidige vergoedingen en primaire en secundaire voorwaarden in een juridisch bindend document. Zo kan uitgever Tronc daar niet eenzijdig veranderingen in aanbrengen.

Daarnaast wil de redactie sterker staan als er veranderingen worden aangekondigd.

De vereniging, die dus wordt gesteund door het merendeel van de redactie, wil zich verder sterk maken voor eerlijker vergoedingen met gegarandeerde salarisverhogingen, lagere ziektekostenpremies, eerlijke vergoedingen voor vrouwelijke werknemers en minderheden. Ook moet het lastiger worden om iemand zomaar op straat te zetten.

De nieuw opgerichte vakbond The Los Angeles Times Guild moet ook op tijd worden ingelicht over reorganisaties, waarbij huidige werknemers vooraan moeten staan om eventuele nieuwe functies in te vullen.

Het was even rustig in de Amerikaanse mediawereld, nadat in 2015 en begin 2016 personeel van diverse uitgaven (waaronder Huffington Post, Salon en The Guardian US besloot zich in een vakbond te verenigen.

De onderhandelingsteams van de Los Angeles Times Guild worden bijgestaan door andere Guild-leden die afkomstig zijn van onder meer de New York Times en Washington Post. De nieuwe vakbond hoopt, nu er een meerderheid van redactieleden is aangesloten, dat meer werknemers lid worden.

Redactieleden vonden gisteren dit A4’tje op hun toetsenbord:

Bekijk meer van

Tronc persvereniging LA Times

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.