data als kans

— dinsdag 20 juli 2021, 08:59 | 0 reacties, praat mee

Zes jaar cel voor Marokkaanse journalist Omar Radi

Omar Radi in 2020 - © Youssef Boudlal / Reuters

De Marokkaanse journalist Omar Radi is maandag in Casablanca veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Hij is schuldig bevonden aan spionage en verkrachting.

Ook kreeg hij een boete van 200.000 dirham, omgerekend bijna 19.000 euro. Zijn collega Imad Stitou heeft wegens medeplichtigheid een gevangenisstraf gekregen van een jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Omar Radi geldt als een bekende onderzoeksjournalist in Marokko, die onafhankelijk schreef over mensenrechtenschendingen en protesten in het land. In maart 2020 werd hij al veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf nadat hij kritische tweets over de veroordeling van Hirak-activisten en omdat hij de onafhankelijkheid van de rechter in twijfel trok. Toen werd hij veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vier maanden. Hij werd in juli 2020 weer opgepakt, volgens de autoriteiten omdat hij zich schuldig maakte aan spionage.

Daar kwam ook de beschuldiging van verkrachting erbij. Persvrijheidsorganisatie CPJ meldde toen dat aanklachten vanwege seksueel wangedrag binnen Marokko niet ongewoon zijn als straf voor kritische berichtgeving. Net als Human Rights Watch concludeerden ze dat Omar Radi het doelwit is geweest van spyware.

Deze week bleek uit onderzoek van internationale media dat, ondanks eerdere ontkenningen van de Marokkaanse regering, er inderdaad gebruik is gemaakt van de software om journalisten in de gaten te houden.

Internationale mensenrechtenorganisaties gaan ervan uit dat het om een politiek proces gaat. Onder meer Amnesty International roept op tot een nieuw en eerlijk proces. Radi heeft maanden in eenzame opsluiting gezeten in afwachting van een vonnis. Om die reden startte hij in april startte hij een hongerstaking. Na drie weken stopte hij vanwege zijn verslechterde gezondheid. Meer bij CPJ / NOS / NRC / Morocco World News

Bekijk meer van

Omar Radi Marokko Imad Stitou

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.