data als kans

— dinsdag 22 september 2020, 08:46 | 0 reacties, praat mee

Marokko: proces tegen journalist Omar Radi van start

Omar Radi | Reuters

Vandaag start in Marokko het process tegen journalist Omar Radi, die begin deze zomer werd opgepakt en voor onder meer het tegen betaling ondermijnen van de nationale veiligheid en samenwerken met buitenlandse inlichtingendiensten. Laatste wijziging: 22 september 2020, 08:48

De Marokkaanse autoriteiten hebben het al langer op Radi voorzien, sinds hij in maart via Twitter de onafhankelijkheid van een rechter in twijfel trok in een strafzaak rond Hirak-activisten, die meer rechten en voorzieningen voor bewoners van het Rifgebied nastreven.

In juli werd ook een beschuldiging van verkrachting aan de aanklacht toegevoegd. HRW zegt dat elke aanklacht van seksueel wangedrag serieus onderzocht moet worden, maar wijst erop dat zulke aanklachten vaker voorkomen bij rechtszaken tegen activisten, journalisten en politici.

Radi ontkent niet dat hij met de vrouw naar bed is geweest, maar dat het een ontmoeting met wederzijdse instemming was.

De journalist zou ook op het punt hebben gestaan de resultaten te publiceren van langdurig onderzoek naar grondtransacties, waarbij de overheid gebieden van lokale stammen tegen minimale vergoeding afneemt en daarna met winst doorverkoopt. Een onderzoeksbeurs waar Radi gebruik van maakte liep eind juni af, met het voornemen in juli te publiceren - de maand waarin hij werd opgepakt.

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) zijn rechtszaken inmiddels een vast onderdeel van tegenwerking van journalisten. Radi’s telefoon zou verder doelwit van spyware-aanvallen zijn geweest en sinds zijn arrestatie zou hij minstens twaalf keer in marathonsessies zijn verhoord, die steeds zes tot negen uur duurden.

Bekijk meer van

Omar Radi Marokko

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.