Nieuwe leden NVJ november

— vrijdag 25 mei 2018, 08:59 | 0 reacties, praat mee

Zembla-journalist niet vervolgd voor huisvredebreuk UMC

De lezing van Adrienne Cullen in het UMC - © Piroschka van de Wouw / ANP

Justitie heeft besloten Zembla-journalist Ton van der Ham niet te vervolgen voor lokaalvredebreuk bij het Universitair Medisch Centrum (UMC). De officier van justitie Midden-Nederland heeft besloten de zaak "op diverse gronden te seponeren", meldt het OM. Laatste wijziging: 25 mei 2018, 08:59

Van der Ham werd vorige maand aangehouden nadat er onenigheid ontstond met een perswoordvoerder over een interview met de ongeneeslijk zieke patiënt Adrienne Cullen en een lezing die zij gaf in het UMC. De Zembla-journalist mocht die lezing niet bijwonen, maar hij had wel toestemming om Cullen na afloop van de lezing te interviewen.

De officier van justitie heeft op basis van het dossier geconcludeerd dat de journalist de huisregels niet bewust overtrad door in de gang aanstalten te maken om te gaan filmen. “Hij was immers in de veronderstelling dat de lezing was afgelopen. Wel heeft hij zich schuldig gemaakt aan lokaalvredebreuk toen hem gezegd werd het ziekenhuis te verlaten en hij dit niet deed.”

BNNVARA is blij met het sepot. Maar de omroep vindt de beslissing over de lokaalvredebreuk “onjuist en onbegrijpelijk. Het OM gaat daarbij namelijk uit van de aanname dat van der Ham vroegtijdig zou zijn begonnen met filmen. Dat klopt niet”.

Van der Ham hield zich volgens de omroep aan de regels van het ziekenhuis. Hij is niet eerder gaan filmen dan met het ziekenhuis was afgesproken. De vordering om het ziekenhuis te verlaten was dan ook niet alleen maar “ongelukkig” maar in de ogen van BNNVARA ook ongegrond. “Aan zo’n ongefundeerde vordering hoefde Van der Ham naar de overtuiging van BNNVARA geen gehoor te geven. Zeker niet omdat Van der Ham daar was als journalist.”

Woensdag maakte het UMC al bekend het toegangsverbod voor de journalist in te trekken. De perswoordvoerder van het ziekenhuis liet aan Van der Ham weten dat de ontzegging tot een ongewenst beeld heeft geleid. “Namelijk dat we de persvrijheid zouden willen beperken. Daar gaat het ons absoluut niet om.” Ook zijn excuses aangeboden aan Van der Ham.


Lees ook onze eerdere berichtgeving over deze zaak:
- Woordvoerder UMC reageert op mediarel
- Commentaar Villamedia: UMC heeft niets geleerd van misstanden
- Ton van der Ham over zijn arrestatie

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.