banner festival 23

— dinsdag 17 april 2018, 10:49 | 1 reactie, praat mee

Verontwaardiging na beelden aanhouding Zembla-journalist

Het regent verontwaardigde reacties sinds BNNVARA gisteren eind van de middag het beeldmateriaal online zette van de aanhouding van Zembla-journalist Ton van der Ham in het UMC in Utrecht. Hij was daar voor een lezing van terminaal patiënt Adrienne Cullen, bij wie baarmoederhalskanker door fouten van het ziekenhuis niet op tijd was opgemerkt, maar werd de toegang ontzegd door een woordvoerder van het UMC. Van der Ham werd aangehouden toen hij weigerde te vertrekken en bracht zeven uur op het politiebureau door. Laatste wijziging: 19 april 2018, 10:16

Volgens het UMC zou Van der Ham zich niet aan afspraken hebben gehouden. Uit de beelden van de tv-maker blijkt dat er eigenlijk helemaal niet zoveel gebeurt. Van der Ham maakt zich volgens afspraak op voor zijn interview met Cullen, als de woordvoerder van het academisch ziekenhuis hem wegstuurt. Dat doet hij op ‘gevoel’ en ‘emotie’, omdat er ‘altijd gedoe’ zou zijn met Zembla. Nadat wordt afgesproken dat Van der Ham Cullen na de lezing mag interviewen, wordt de verslaggever twee uur later alsnog op nogal agressieve wijze de deur gewezen.

Algemeen-secretaris Thomas Bruning van de NVJ heeft met verbazing naar het filmmateriaal gekeken. ‘Ontluisterende beelden’, reageert hij. ‘Een slecht signaal naar de journalistiek.’ Van der Hams aanwezigheid in het UMC was rechtmatig, zegt Bruning, hij had immers een afspraak gemaakt. De NVJ staat dan ook pal achter Zembla. Bruning is met de eindredacteur van Zembla in gesprek, om te kijken welke vervolgstappen er nodig zijn om de zaak recht te zetten. ‘Het minimale wat nodig is, lijkt mij, is een publiek excuus. Mogelijk zelfs een schadevergoeding; want Van der Ham heeft zeven uur vastgezeten en zijn interview niet kunnen doen.’ 

Ook op social media krijgt het UMC ervan langs. ‘Zo erg dit. Woordvoerder ACADEMISCH ziekenhuis onderbouwt zijn wantrouwen tegen een reporter: ‘vertrouwen is emotie’. Daarna wordt het nog veel erger’, twittert Tom-Jan Meeus van NRC. ‘Buitenproportioneel’, reageert Nieuwsuur-verslaggever Siebe Sietsma. Volgens Wob-specialist Roger Vleugels lijkt het UMC ‘volledig de weg kwijt’.

Van der Ham is geen onbekende van het UMC. Hij legde eerder samen met collega-verslaggever Norbert Reintjens (49) de doofpotcultuur bloot die heerst in een aantal ziekenhuizen. Dat onderzoek begon met een uitzending over de angstcultuur in het UMC. Ze werden ervoor genomineerd voor de titel Journalist van het Jaar 2016.

Saillant is dat het UMC de lezing eind vorige week week juist had georganiseerd in het kader van de transparantie. Andere media waren wel welkom om de bijeenkomst te verslaan.

 

 

 

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Michel Theeuwen, 19 april 2018, 18:53

Ehmm, hoor en wederhoor? Of moeten we dat zien in dat ene zinnetje dat de journalist ‘zich niet aan de afspraken had gehouden’?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.