website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

UMC Utrecht ontzegt Zembla toegang tot ziekenhuis

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 18 mei 2018, 08:25

Beeld: Maaike Putman

Beeld: Maaike Putman

Nieuws Ton van der Ham mag niet meer op het terrein van UMC Utrecht komen. Het ziekenhuis heeft Zembla-verslaggever een jaar lang de toegang ontzegd. Dat staat in een officiële ontzegging die Zembla donderdag op Twitter deelde.

Van der Ham werd half april al de toegang ontzegd tot een lezing over openheid, waarna hij werd aangehouden voor huisvredebreuk. Bij de lezing was een verbod op draaiende camera’s. Van der Ham stond echter buiten de zaal samen met een cameraman buiten de zaal te wachten en zich voor te bereiden op een interview met spreker Adrienne Cullen, dat vooraf was afgesproken.

Eerder schreef Van der Ham al een artikel over zijn ervaringen met de aanhouding voor Villamedia. Daarin zegt hij dat de relatie met de persvoorlichters van UMC Utrecht al tijden problematisch is. Zembla maakte de afgelopen drie jaar meerdere uitzendingen en talloze internetpublicaties over het ziekenhuis, waar een angstcultuur zou heersen.

Verrast
De ontzegging is gedateerd op 13 april, de dag waarop Van der Ham bij het ziekenhuis werd aangehouden. Dat wil zeggen dat Van der Ham tot 13 april 2019 niet in het UMC Utrecht mag komen. Alleen wanneer hij acute lichamelijke of psychische hulp nodig heeft mag hij het terrein op, meldt de NOS.

De nieuwszender meldt dat het OM de aangifte nog onderzoekt en dat Van der Ham verwacht dat de zaak wordt geseponeerd. De verslaggever en Zembla beslissen daarna welke stappen ze eventueel nemen tegen het ziekenhuis. “Ik dacht eerst dat het misschien een grap was”, aldus Van der Ham tegen de NOS, die stelt dat de aangifte stuitend is. “De aangifte was al een vreselijke manier om een journalist het werk onmogelijk te maken.”

In een reactie tegenover de NOS bevestigt een woordvoerder van het UMC Utrecht de gang van zaken. Volgens de woordvoerder is het landelijk ziekenhuisbeleid om mensen die de huisregels schenden een jaar de toegang te ontzeggen. Het ziekenhuis stelt dat de ontzegging niets te maken heeft met Van der Hams werk als journalist.

Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is verrast. Algemeen secretaris Thomas Bruning stelt op Twitter een klachtbrief te gaan versturen aan de Raad van Bestuur van het ziekenhuis. “Het is schandalig hoe een journalist die gewoon zijn werk doet wordt weggezet als crimineel.”

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Journalist van het jaar 2018

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.