Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— donderdag 9 mei 2019, 08:53 | 0 reacties, praat mee

Witte Huis haalt bezem door accreditatie correspondenten

De nieuwe realiteit bij het Witte Huis: geen officiële persconferenties maar enkel een snel praatje op de oprit | Reuters

Het Witte Huis heeft op basis van nieuwe regels de accreditatie van in essentie vrijwel alle correspondenten ingetrokken, stelt Washington Post-columnist Dana Milbank, die via e-mail hoorde dat hij - na 21 jaar - geen toegang meer krijgt. Laatste wijziging: 17 juni 2019, 17:01

Om hoeveel journalisten het precies gaat is onduidelijk. Onder de nieuwe regels worden alleen nog journalisten geaccrediteerd die in de afgelopen 180 dagen er 90 in het Witte Huis waren. Dat betekent “zeven uit elke tien werkdagen”, aldus Milbank. Hij noemt dat een vrijwel onhaalbare drempel.

Milbank genoot als columnist de laatste 21 jaar een speciale uitzondering, omdat hij zijn columns veelal situeert in de Witte Huis-omgeving. Hij zegt niet op zoek te zijn naar medelijden, maar wil de purge of ‘zuivering’ onder verslaggevers belichten.

“Vanaf nu is vrijwel iedere correspondent in het Witte Huis alleen geaccrediteerd op basis van een uitzondering, wat in essentie inhoudt dat ze op elk moment door voorlichtster Sarah Sanders kunnen worden gewipt, omdat niemand aan de officiële accreditatieregels voldoet”, schrijft Milbank.

Hij verwacht meer willekeur en strafmaatregelen als iemand Sanders of de president irriteert, zoals CNN-journalist Jim Acosta in november vorig jaar. Die verloor zijn perstoegang en kreeg die pas na een rechtsgang weer terug.

Officiële persconferenties zijn in Trumps Witte Huis een zeldzaamheid geworden. Het betreft vaker press gaggles (korte praatjes op de oprit) of onder het geluid van de gereedstaande presidentiële helikopter geschreeuwde vragen, die soms wel en soms niet worden beantwoord.

De niet eerder vertoonde (of ‘onconventionele’) omgang met de pers vereist een nieuwe manier van werken, betogen expert al geruime tijd. Meer bij Washington Post

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.