Tegel Beeld en Geluid

— maandag 31 augustus 2015, 09:02 | 0 reacties, praat mee

Drie jaar cel voor journalisten Al-Jazeera

Khaled Desouki / EPA

De Australische journalist Peter Greste heeft de Egyptische president al-Sisi opgeroepen hem en zijn collega's van Al-Jazeera gratie te verlenen, zoals hij zou hebben beloofd als het drietal veroordeeld zou worden vanwege het verspreiden van valse informatie en het verlenen van steun aan een terroristische organisatie. Een rechtbank in Caïro legde zaterdag drie jaar cel op voor Peter Greste, Mohamed Fahmy en Baher Mohamed.

De Egyptische Canadees Fahmy en de Egyptenaar Mohamed waren tijdens de uitspraak in de rechtbank. Zij waren op borgtocht vrij, maar werden na de uitspraak direct weer opgepakt. De Australiër Greste is bij verstek veroordeeld, hij werd eerder dit jaar vrijgelaten en is in Australië. Het is onduidelijk hoe lang Fahmy en Mohamed nog in de gevangenis moeten zitten, omdat ze al langer dan een jaar vast hebben gezeten.

Greste schreef na de uitspraak op Twitter dat hij “geschokt, verontwaardigd, boos en overstuur” is over de veroordeling.

Het was de tweede keer dat de journalisten voor de rechter moesten verschijnen voor dezelfde aanklacht. De drie mannen werden in december 2013 opgepakt vanwege hun vermeende steun aan de Moslimbroederschap, een groepering die verboden is door de huidige Egyptische autoriteiten, en het verspreiden van hun gedachtegoed. In juni vorig jaar werden ze veroordeeld tot celstraffen variërend van zeven tot tien jaar, maar het Egyptische Hof van Cassatie vernietigde die uitspraak in hoger beroep en oordeelde dat het proces overgedaan moest worden. Meer bij Al-Jazeera / The Guardian / Amnesty

 

 

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.