mgm nvj maart

— dinsdag 13 december 2016, 11:18 | 0 reacties, praat mee

Wetenschappers schrijven open brief over tekortkomingen Wiv

Wetenschappers schrijven open brief over tekortkomingen Wiv
Minister Plasterk, drijvende kracht achter de nieuwe Wiv | Remko de Waal / ANP

Deze week wordt, verspreid over meerdere dagen, gedebatteerd over het wetsvoorstel voor de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Er is de laatste maanden veel kritiek geuit op het wetsvoorstel, dat te breed en te vaag zou zijn opgezet. Laatste wijziging: 14 december 2016, 10:24

Een groep van 29 vooraanstaande wetenschappers heeft nu ook per open brief zorgen geuit over het gebrek aan waarborgen in het wetsvoorstel en het versnipperde toezicht op naleving van de wet. De groep zegt dat toezicht beter bij één instantie of gespecialiseerde rechter kan worden ondergebracht.

Het wetsvoorstel regelt bovendien niet dat er voldoende middelen beschikbaar zijn voor de toezichthouders om onafhankelijk te kunnen opereren.

Er is transparantie nodig in het proces, om draagvlak voor de wet en controle erop mogelijk te maken. “Het wetsvoorstel regelt nauwelijks iets over welke informatie naar buiten kan worden gebracht of worden opgevraagd. Evenmin is duidelijk wat bedrijven die betrokken bij surveillance mogen vertellen over hun betrokkenheid”, aldus de opstellers van de brief.

Verzoeken voor informatie van bevriende buitenlandse inlichtingendiensten worden niet vooraf getoetst. Dat moet alsnog worden ingevoerd, aldus de briefschrijvers.

Een studiecommissie zond vorige week haar bevindingen naar de Tweede Kamer. Vertegenwoordigers van journalistieke organisaties klaagden over de impact die het wetsvoorstel heeft op de bronbescherming.

Ook buiten de landsgrenzen is er aandacht voor het wetsvoorstel: de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) stuurde een lijst met verbetersuggesties. Nederland dient met een nieuwe Wiv mogelijk als voorbeeldland, stelt de OVSE.

Dat sentiment herhalen ook initiatiefnemers prof. dr. Bart Jacobs (Radboud Universiteit) en prof. dr. Nico van Eijk (Universiteit van Amsterdam): “Het is belangrijk dat Nederland in Europa het goede voorbeeld geeft; de inzet van nieuwe surveillance methodes en technologie moet goed onderbouwd zijn.”

Meer in de brief[.pdf] die aan de Kamercommissie is aangeboden.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.