noodfonds

— dinsdag 6 december 2016, 15:17 | 0 reacties, praat mee

OVSE stuurt Plasterk verbetersuggesties voor afluisterwet Wiv

Martin Bureau / AFP

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft in een brief aan minister Plasterk haar zorgen geuit over de implicaties voor de persvrijheid van het nieuwe wetsvoorstel rond de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv).

Dunja Mijatović, binnen de OVSE verantwoordelijk voor mediazaken, schrijft Plasterk dat de nieuwe Wiv op een moment komt waar de Nederlandse regering ook degelijke bronbescherming voor journalisten in de wet wil vastleggen. In het Wiv-voorstel ‘erodeert’ de regering deze bescherming op hetzelfde moment, aldus Mijatović.

Vorige maand waren ook diverse maatschappelijke en journalistieke organisaties die mening toegedaan. Mijatović adviseert Plasterk om de bescherming voor journalisten gelijk te trekken met bescherming zoals die voor advocaten en hun cliënten in het Wiv-voorstel wordt voorgesteld.

Communicatie tussen advocaten en cliënten, die via een brede zogeheten onderzoeksopdrachtgerichte interceptie werd opgevangen, moet direct worden vernietigd. Voor journalisten en bronnen geldt die uitzondering niet.

Mijatović: “Zonder zulke garanties zullen klokkenluiders en anderen mogelijk huiverig worden om de media met gevoelige informatie te benaderen. Zelfcensuur zou een onwelkom gevolg van de nieuwe wet kunnen zijn en het publieke belang schaden.” De OVSE-secretaris waarschuwt verder dat Nederland als ‘voorbeeldland’ met de nieuwe Wiv ook buiten de landsgrenzen invloed kan hebben, als andere landen wetgeving naar Wiv-voorbeeld modelleren.

Mijatović adviseert verder in de Wiv niet alleen de term journalisten te hanteren, maar daarnaast ook publicisten te benoemen, zoals in het wetsvoorstel rond bronbescherming gebeurt. Dat erkent volgens Mijatović “het veranderende medialandschap” en biedt ook bescherming voor “de bredere groep van schrijvers, redacteuren, bloggers en opiniemakers.”

Bekijk meer van

Plasterk OVSE Dunja Mijatović

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.