website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Inlichtingendiensten voldoen nog steeds niet helemaal aan de Wiv

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in afluisteren op dinsdag 11 juni 2019, 14:25

© Bob Mical

Nieuws De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) schrijft in een dinsdag verschenen rapport dat de Nederlandse inlichtingendiensten "nog veel werk moeten verzetten" om te voldoen aan de Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten (Wiv).

In december vorig jaar schreef de toezichthouder nog dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (MIVD) op meerdere punten flink tekortschoten.

De CTIVD meldt in de tweede voortgangsrapportage over de Wiv dat de diensten de meeste hoge risico’s hebben teruggebracht tot “gemiddelde en beperkte risico’s”. De AIVD en MIVD voldoen echter nog niet helemaal aan de Wiv en “hebben ook de komende tijd nog veel werk te verzetten”.

Het tweede rapport is door minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse zaken en minister Ank Bijleveld-Schouten van Defensie aangeboden aan de Tweede Kamer. Ollongren en Bijleveld-Schouten onderschrijven het oordeel van de CTIVD. “De AIVD en MIVD hebben volgens de CTIVD de geconstateerde risico’s serieus opgepakt en concrete stappen gezet om deze risico’s weg te nemen”, schrijven ze. “Ook zijn ze volgens de CTIVD doordrongen van de noodzaak hiervan.” [...] “Om de risico’s nog verder terug te brengen is het nodig om met onverminderde inzet door te gaan op de ingeslagen weg.”

De CTIVD brengt eind 2019 nog een derde voortgangsrapportage uit. De AIVD en MIVD zeggen ernaar te streven tegen die tijd nog meer risico’s te hebben weggewerkt. De toezichthouder wil in mei 2020 een rapport met conclusies over de implementatie van de Wiv uitbrengen. Meer bij de AIVD / NU.nl

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.