Nieuwe leden NVJ november

— dinsdag 11 juni 2019, 14:25 | 0 reacties, praat mee

Inlichtingendiensten voldoen nog steeds niet helemaal aan de Wiv

© Bob Mical

De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) schrijft in een dinsdag verschenen rapport dat de Nederlandse inlichtingendiensten "nog veel werk moeten verzetten" om te voldoen aan de Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten (Wiv). Laatste wijziging: 11 juni 2019, 14:38

In december vorig jaar schreef de toezichthouder nog dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (MIVD) op meerdere punten flink tekortschoten.

De CTIVD meldt in de tweede voortgangsrapportage over de Wiv dat de diensten de meeste hoge risico’s hebben teruggebracht tot “gemiddelde en beperkte risico’s”. De AIVD en MIVD voldoen echter nog niet helemaal aan de Wiv en “hebben ook de komende tijd nog veel werk te verzetten”.

Het tweede rapport is door minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse zaken en minister Ank Bijleveld-Schouten van Defensie aangeboden aan de Tweede Kamer. Ollongren en Bijleveld-Schouten onderschrijven het oordeel van de CTIVD. “De AIVD en MIVD hebben volgens de CTIVD de geconstateerde risico’s serieus opgepakt en concrete stappen gezet om deze risico’s weg te nemen”, schrijven ze. “Ook zijn ze volgens de CTIVD doordrongen van de noodzaak hiervan.” [...] “Om de risico’s nog verder terug te brengen is het nodig om met onverminderde inzet door te gaan op de ingeslagen weg.”

De CTIVD brengt eind 2019 nog een derde voortgangsrapportage uit. De AIVD en MIVD zeggen ernaar te streven tegen die tijd nog meer risico’s te hebben weggewerkt. De toezichthouder wil in mei 2020 een rapport met conclusies over de implementatie van de Wiv uitbrengen. Meer bij de AIVD / NU.nl

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.