word studentlid

— donderdag 29 maart 2018, 11:47 | 0 reacties, praat mee

Kiesraad: officiële eindstand Wiv-referendum is overduidelijke afwijzing

Kiesraad: officiële eindstand Wiv-referendum is overduidelijke afwijzing
(c) Bits of Freedom

UPDATE De Kiesraad heeft vandaag de officiële eindstand bekendgemaakt over het raadgevend referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). De kiezer heeft met een overtuigend nee de Wiv afgewezen. In totaal stemde 49,44 procent tegen, 46,53 procent voor en 4,03 procent blanco. Van alle stemmen was 0,35 procent ongeldig. Laatste wijziging: 29 maart 2018, 12:15

De opkomstdrempel van 30 procent werd met 51,54 procent ruim gehaald. “Daarmee geldt de uitslag als een raadgevende uitspraak tot afwijzing van de Wiv. Dit betekent dat de regering de wet dient te heroverwegen”, aldus de Kiesraad.

Nu er een duidelijke afwijzing ligt - eerder werd nog op een ‘nipte overwinning’ van het nee-kamp gehint - moet het kabinet met de uitslag aan de gang. Vorige week beloofde premier Rutte dat bij een duidelijk nee te zullen doen. “De wet op het raadplegend referendum verplicht ons dan om opnieuw naar die wet te kijken, dus dat gaan we dan doen”, stelde Rutte.

Hoe dat vorm krijgt, is de vraag. Politiek verslaggever en commentator bij EenVandaag Remko Theulings verwacht dat Rutte ‘een Houdini-act’ moet uitvoeren om zowel coalitiegenoten tevreden te houden en recht te doen aan de uitslag. De Piratenpartij, fel tegenstander van de uitgebreide bevoegdheden in de Wiv, wil nu voorkomen dat de wet met minimale wijzigingen alsnog doorgaat en is de petitie Verbeter de Wiv begonnen.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.