Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— donderdag 5 oktober 2023, 12:11 | 0 reacties, praat mee

Werkonderbreking bij INIT: ‘Alle kosten stijgen, behalve mijn tarief’

Medewerkers van uitgever DPG Media tijdens een korte werkonderbreking om opnieuw aandacht te vragen voor het verlies aan koopkracht dat zij lijden. - © Sander Koning / ANP

De stoep staat donderdagochtend om iets over tienen vol bij de ingang van INIT, het pand in Amsterdam-Oost waar de DPG-titels de Volkskrant, Trouw en Het Parool zijn gevestigd. De roep om koopkrachtcompensatie wordt steeds luider. Laatste wijziging: 6 oktober 2023, 07:54

‘Al mijn kosten worden steeds hoger en hoger’, zegt een freelance fotograaf die veel voor de Volkskrant werkt, ‘maar mijn vergoeding die ik vanuit de krant krijg, blijft hetzelfde’. In de aanloop naar ‘het koffiemomentje’, waarin werknemers van DPG-titels het werk vijftien minuten neerleggen, deelden veel freelance én vaste medewerkers van DPG via sociale media foto’s van de voorpagina van de Volkskrant.

Maar op de plekken die normaal gevuld worden door verhalen van freelance journalisten en foto’s van fotografen, zijn gele vlakken geplakt. ‘Zonder ons geen krant’, is de strijdleus. Naar schatting hebben zo’n 200 à 300 mensen zich gemeld voor de werkonderbreking. De rij voor de koffiekar is lang. Op de stoep bij INIT klinkt opluchting dat nu ‘eindelijk’ iets aan het schuiven is qua actiebereidheid. ‘We pikken het niet meer.’


Foto: Sander Koning/ANP

De inzet vanuit de NVJ is dat er tenminste één maandsalaris bij moet, en dat de koopkrachtcompensatie ook moet gelden voor freelancers. DPG bood tot dusver een eenmalige uitkering ter compensatie van het koopkrachtverlies, iets dat door aanwezigen ‘wisselgeld’ wordt genoemd. De regeling geldt bovendien niet voor freelancers. ‘Zij werken net zo hard als wij.’

De directie van DPG wil juist de cao-onderhandelingen, die binnenkort beginnen, afwachten. De nieuwe cao zou op 1 januari 2024 in moeten gaan. De eisen vanuit DPG-titels noemde ceo Erik Roddenhof van DPG Media ‘voorbarig en vervelend voor onze hele organisatie’, schreef hij in een brief aan de NVJ.

Er hangt donderdagochtend een gemoedelijke sfeer. Niet alleen in Amsterdam, maar ook elders in Nederland hebben DPG-medewerkers gehoor gegeven aan de oproep om het werk voor tien minuten neer te leggen. Via X duiken foto’s op uit het hele land: Middelburg, Den Bosch en Rotterdam. Verschillende buitenlandcorrespondenten laten vanuit hun standplaats weten zich ook aan te sluiten bij de werkonderbreking.


Foto: Sander Koning/ANP.

‘In al die jaren die ik hier werk’, zegt een Volkskrant-redacteur die ruim dertig jaar bij de krant werkt, ‘heb ik dit nog nooit gedaan. Maar de nood is hoog’. Opvallend is dat verschillende medewerkers van NRC, ‘in solidariteit’ ook aanwezig zijn. Begin september werd een soortgelijke actie ook al gevoerd bij de redactie van NRC. ‘We hoopten toen al op een olievlekeffect. Ik denk dat dat gelukt is’, zegt een NRC’er tevreden.

Gelijktijdig met de werkonderbreking bij INIT dook er donderdagochtend via X een nieuw account op - ‘NRC in actie’ - waarop medewerkers en redacteuren van NRC verhalen delen over hun financiële situatie.

Opvallend genoeg loopt Pieter Klok, de hoofdredacteur van de Volkskrant, donderdagochtend óók rond met een geel bordje, met daarop de tekst ‘10 procent’. ‘Het is raar dat we zelf zoveel schrijven over koopkrachtcompensatie en inflatie, maar het zelf moeten doen met wisselgeld. En de freelancers vissen naast het net’, zegt een redacteur van Trouw.

Veel aanwezigen willen wel hun verhaal doen, maar hebben liever niet dat hun naam genoteerd wordt. ‘Je weet maar nooit.’ Een redacteur van Het Parool vertelt dat de redactie graag aandacht wilde besteden aan de werkonderbreking in de krant, maar dat de hoofdredactie ‘ervoor is gaan liggen’ (adjunct-hoofdredacteur Michiel Couzy laat aan Villamedia weten dat de hoofdredactie er niet is voor gaan liggen). ‘We horen veel mixed signals vanuit de hoofdredactie.’ ‘Ik kan het zelf nog wel rooien’, zegt een redacteur van Trouw, ‘maar ik hoor steeds meer schrijnende verhalen bij de lunch’.

Een freelancer, die nooit eerder staakte of het werk onderbrak, zegt dat het ‘spannend’ was om zomaar het werk neer te leggen en weg te lopen. ‘Het voelde toch als een kleine daad van verzet.’

Hoewel er een werkonderbreking van vijftien minuten was gepland, staat er een half uur na de start nog steeds een handvol medewerkers op de stoep van INIT. De aanhoudende miezer, die steeds intensiever wordt, doet de werkonderbreking uiteindelijk de das om. ‘Ik hoop dat dit het begin is’, zegt een medewerker als hij naar binnen loopt.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.