NRC-journalisten voeren actie voor hogere inflatiecorrectie; willen niet 5, maar 10 procent erbij

Helemáál leeg was de NRC-redactie niet, op het moment waarop journalisten en andere medewerkers van de krant op donderdag hun werk tijdelijk neerlegden. Redacteuren met nieuwsdienst wisselden elkaar af, voor het geval er ergens in de wereld een grote nieuwsgebeurtenis zou plaatsvinden. 'Wij doen een kwartiertje mee', aldus één redacteur. 'Daarna komen de collega's die nu achter de computer zitten.'
De elkaar afwisselden ‘nieuwsdienders’ daargelaten, legde de rest van de NRC’ers donderdag om 11.00 uur allemaal het werk neer. De circa 120 personen verzamelden zich op een plein tegenover het redactiekantoor. Om met elkaar te praten en koffie te drinken. Inzet van de werkonderbreking is een door de medewerkers gewenste inflatiecorrectie.
‘We willen een serieus bod van de directie’, vertelt Merijn Rengers, een van de NRC-journalisten die de werkonderbreking opzette. ‘We hebben de directie in de zomer een eis gestuurd: we willen inflatiecorrectie van 10 procent, met terugwerkende kracht tot 1 januari. Niet alleen voor journalisten in loondienst, maar ook voor freelancers, de collega’s van sales en de klantenservice en alle andere mensen die voor NRC werken.’
5 procent erbij
Hoewel er volgens Rengers door de directie niet direct werd gereageerd op die eis, kwam uitgever Mediahuis NRC eerder deze week wel met een besluit. Journalisten in loondienst krijgen met ingang van september 5 procent bovenop hun salaris. Daarnaast krijgen journalisten met een bruto salaris onder de vijftigduizend euro een eenmalige uitkering van 750 euro. Voor freelancers geldt de verhoging niet, al maakt NRC wel extra budget van vijftigduizend euro vrij voor freelance-medewerkers op de redactie. Maar hoe dat geld precies uitgegeven zal worden, is nog onduidelijk. Medewerkers van Mediahuis Limburg ontvangen een eindejaarsuitkering van bruto 1.200 euro.
Foto: Joris van Gennip
‘Wij zien dat niet als een besluit, maar als een bod’, aldus Karel Berkhout, lid van de redactiecommissie. ‘Door de hoge inflatie en het gebrek aan inflatiecorrectie, zijn we eigenlijk allemaal minder gaan verdienen.’ Volgens het actiecomité wordt er door de werknemers sinds januari 2022 een verlies geleden van opgeteld 1,4 maandsalarissen. Rengers: ‘Het heeft iets karigs dat een groot, rijk bedrijf als Mediahuis NRC dan aan komt zetten met een correctie van 5 procent. Die ook nog eens tijdelijk is.’ Of NRC-medewerkers vanaf januari ook inflatiecorrectie krijgen en hoe hoog die is, wil de directie van Mediahuis NRC laten afhangen van de cao-onderhandelingen.
Geen fakkels en hooivorken
De actie voor de deur van het NRC-gebouw aan de Nes in Amsterdam, werd door het actiecomité ‘een vriendelijke actie’ genoemd. De sfeer bij de door de NVJ gehuurde koffiekar was dan ook gemoedelijk. Al voelden veel redacteuren er weinig voor om met naam en toenaam commentaar te geven. Een enkeling noemde de actie ‘een lange pauze’, waarin ‘we het eigenlijk nog steeds over het werk hebben’. Maar allemaal waren ze het er in ieder geval over eens dat het in ieder geval nu nog geen tijd is voor fakkels en hooivorken. Berkhout: ‘We zijn nog niet in het stadium dat we hardere acties willen voeren.’
Toch is het gevoel van onvrede sterk, onder de aanwezigen. Eén redacteur, die niet met naam genoemd wil worden, stelt het niet te vinden kloppen dat aandeelhouders miljoenen krijgen terwijl het personeel een inflatiecorrectie van slechts 5 procent krijgt. ‘Onze koopkracht is flink achteruit gegaan. En we vinden het ook belangrijk dat ook freelancers een inflatiecorrectie krijgen. Zij zijn voor ons onmisbaar.’
‘Koopkrachtverlies dekken’
De werkonderbreking bij NRC, die in totaal zo’n 30 minuten duurde, kan in potentie een kleine olievlek worden. Redacteuren van NRC geven aan eerder op de dag contact gehad te hebben met journalisten van de Volkskrant, die zich ook afvragen of zij nog inflatiecorrectie krijgen. ‘En ook Trouw en Het Parool kijken met grote belangstelling naar deze actie’, vertelt Milen van Boldrik, secretaris Zelfstandigen en NVF Fotojournalisten bij de NVJ. ‘Dus daar hebben we nu ook contact mee. Ook journalisten bij regionale kranten zien dat zij achterblijven.’
Van Boldrik vervolgt: ‘De leraren hebben er onlangs 10 procent salaris bijgekregen, met terugwerkende kracht. En ook bij de publieke omroep is een flinke stap gemaakt, met een loonsverhoging van 8,5 procent. Het gaat goed met de Nederlandse mediabedrijven. Dus wij vinden dat zij ook stappen kunnen maken, die het koopkrachtverlies van hun werknemers en freelancers kunnen dekken.’
Praat mee
2 reacties
Inge, 14 september 2023, 15:31
Waarom niet wachten op de ca0-onderhandelingen die aanstaande zijn? Of gaan alle redacties nu ieder voor zich actie voeren met de uitgevers? Tot zover de solidariteit onder journalisten…
photopress, 15 september 2023, 16:43
Helaas laten journalisten nu zien dat het ook maar mensen zijn die geld nodig hebben om te leven.
Vraag ik me wel af als je in loondienst mag zijn van een krant en je vecht voor je eigen inflatie correctie waarom dan ook niet gelijk voor je dit jullie vaak vergruisde freelance collega’s waar je altijd boven stond.
Die mogen voor weinig werken en vaak de rotklussen opknappen.
Ik zou me diep schamen als ik jullie was.
Helaas heb ik geen enkele medelijden met de groep in loondienst die onder normale omstandigheden eigenlijk nooit of niet aan hun freelance collega’s denken.
Ik heb helaas dit vaak mee gemaakt dat er bezuinigd werd op ach het waren maar freelancers om zo de kosten laag te houden terwijl deze groep (foto) mede journalisten afhankelijk waren van de grillen van een redactie van welke krant ook.
Dus met andere woorden in een vrije pers of journalistiek te krijgen of hebben kan mijn inziens een basis salaris een hele goede stap in de richting zijn waardoor al dan niet welkom niet invaste dienst van de media een goede oplossing kan zijn.
Dus even niet zeuren dames en heren oud collega’s er zijn journalisten en zeker fotojournalisten die het met veel minder moeten doen per maand of jaar.