— woensdag 20 september 2023, 15:10 | 0 reacties, praat mee

Vaste- en freelancemedewerkers van DPG eisen structurele loonsverhoging van 10 procent

© ANP / Peter Hilz

Freelancers en vaste medewerkers van DPG Media eisen een structurele loonsverhoging van 10 procent, om het verlies van koopkracht door de inflatie te compenseren. De verhoging moet met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023 worden doorgevoerd. Laatste wijziging: 21 september 2023, 09:10

Dat staat in een mail aan DPG Media-CEO Erik Roddenhof, van medewerkers en freelancers van de redacties van AD, BN/De Stem, Brabants Dagblad, De Stentor, De Gelderlander, Eindhovens Dagblad, Het Parool, NU.nl, PZC, Tubantia, de Volkskrant en Trouw, die in handen is van Villamedia.

De redactiemedewerkers worden vertegenwoordigd door de NVJ, die namens hen ook de gesprekken met Roddenhof moet voeren.

Vorige week vrijdag werd bekend dat vaste medewerkers van DPG Media kunnen rekenen op een eenmalige financiële tegemoetkoming voor het verlies van koopkracht. ‘De uitkering is gericht op het ondersteunen van collega’s die dit het hardst nodig hebben’, schreef Roddenhof in een interne mail aan medewerkers in loondienst.

Vaste medewerkers van DPG Media met een inkomen van 40.000 euro of lager krijgen een eenmalige compensatie van 1.500 euro bruto. Medewerkers met een inkomen tussen de 40 en 60.000 euro ontvangen eenmalig 1.200 euro bruto. De compensatie wordt uitbetaald met de salarisbetaling van oktober 2023.

De ondertekenaars van de mail vinden dat deze eenmalige uitkering slechts voor een fractie tegemoetkomt aan hun werkelijke inkomensverlies. Volgens hen neemt Roddenhof de periodieke verhoging van 3% mee bij de berekening van de inflatiecorrectie. ‘Hierdoor komt u op een totaal van 8,5% verhoging uit, terwijl de feitelijke inflatiecorrectie volgens de cao slechts 5,5% bedraagt over de periode 2022-2023’, valt er in de mail te lezen.

Volgens de medewerkers heeft een periodieke verhoging echter een volledig andere basis dan een inflatiecorrectie en is het onjuist om deze twee samen te voegen. Ook is er onvrede over het feit dat Roddenhof zich in zijn mail van vorige week vrijdag niet tot de freelancers richt.

‘Urgentie onvoldoende gevoeld’
‘Wij, zowel de werknemers als de freelancers van de redacties van DPG Media, voelen ons door deze opstelling niet serieus genomen, en de eenmalige uitkering is niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat. Wij concluderen daarom dat de urgentie om dit probleem nu aan te pakken door u blijkbaar onvoldoende gevoeld.’

De medewerkers geven Roddenhof tot uiterlijk 25 september, 15.00 uur om te reageren. ‘Als u niet op ons voorstel wilt ingaan, zullen wij ons genoodzaakt zien verdere stappen te ondernemen om dit redelijke verzoek af te dwingen. Uiteraard hopen we dat het niet zover hoeft te komen.’

NRC-redacteuren voeren actie
Niet alleen bij DPG Media is er onrust over een eventuele koopkrachtcompensatie ontstaan. NRC-medewerkers legden vorige week zelfs even hun werk stil om een loonsverhoging van uitgever Mediahuis te eisen.

NRC heeft recent besloten om tot het einde van dit jaar vijf procent salarisverhoging door te voeren. Daarnaast is er een extra premie van 750 euro voorzien, als tegemoetkoming voor medewerkers die minder dan 50.000 euro bruto per jaar verdienen. Verder zullen freelancers hogere tarieven krijgen en werd er dit voorjaar een verbeterde winstdeling uitgekeerd.

‘Wij zien dat niet als een besluit, maar als een bod’, aldus een redactiecommissielid vorige week tijdens de werkonderbreking. Of er nieuwe acties zullen volgen is niet bekend. De directie van NRC heeft aangegeven niet gevoelig te zijn voor nieuwe ultimatums.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.