— dinsdag 26 januari 2021, 09:09 | 0 reacties, praat mee

VVD wil altijd celstraf bij geweld tegen beveiligers of journalisten

Aanhouding na rellen in Rotterdam - © Marco de Swart / ANP

Wie een particuliere beveiliger of journalist met geweld te lijf gaat, moet altijd een celstraf krijgen, vindt de VVD. Vandaag praat de Tweede Kamer over een wetsvoorstel dat ervoor zorgt dat geweld tegen hulpverleners altijd met een celstraf moet worden afgedaan. Daders kunnen dan niet meer wegkomen met een taakstraf, maar deze wet geldt niet voor beveiligers of verslaggevers.

Als het aan de VVD ligt, wordt dit ‘taakstrafverbod’ uitgebreid voor particuliere beveiligers en journalisten. “De 30.000 particuliere beveiligers hebben net zo goed een publieke taak als andere hulpverleners. En dus moeten we hen ook dezelfde wettelijke bescherming geven”, zegt VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden. Dat geldt ook voor journalisten die tijdens hun werk mishandeld worden, terwijl zij duidelijk als verslaggever herkenbaar waren. “Zij staan net zo goed in die frontlinie en zijn steeds vaker het slachtoffer van geweld.”

De VVD gaat daarom twee amendementen indienen om de nieuwe wet uit te breiden voor deze groepen. Met de rellen van afgelopen dagen is het onderwerp actueel. Journalisten zijn zondag en ook maandag op meerdere plekken doelwit geworden van relschoppers. Meer bij Het Parool / RTL Nieuws

Lees ook:
Fotografen Haarlems Dagblad bekogeld met stenen (26 januari 2021)
Pers aangevallen tijdens avondklok (25 januari 2021)

Bekijk meer van

VVD PersVeilig

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.