Pers aangevallen tijdens avondklok

UPDATE In Urk, Tilburg, Eindhoven en Enschede kwam het zondag tot rellen nadat de avondklok was ingegaan. De pers werd ook doelwit. Er vielen klappen, er werd met stenen gegooid, er werd geprobeerd apparatuur af te pakken en een beveiliger van een NOS-team werd met pepperspray in zijn gezicht gespoten.
Urk
Een team van de NOS en een beveiliger waren zondag in Urk om opnames te maken bij de zaterdagavond uitgebrande teststraat van de GGD. Twee jongeren hinderden de cameraman. Bij een woordenwisseling daarover ontstond een worsteling tussen een van de jongeren en de beveiliger. De laatste kreeg daarbij een bijtende stof in zijn gezicht gespoten, het was volgens NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff pepperspray, zo meldt hij in De Telegraaf. De beveiliger is op de plek van het incident behandeld door een arts. De politie zegt de actie serieus te nemen en is een onderzoek gestart. Voor zover bekend is er niemand opgepakt.
De NOS voelde zich genoodzaakt om te vertrekken en de opnames over dit onderwerp op een andere plek te maken. Meer bij de NOS I / NOS II
Ieder feit in dit bericht is een drama op zich:
— Guus Valk (@apjvalk) January 24, 2021
- De NOS werkte met een beveiliger in Urk
- De beveiliger werd aangevallen
- De beveiliger kreeg 'bijtende vloeistof' in het gezicht gespoten
- De beveiliger kreeg medische hulp
- De NOS moest vertrekkenhttps://t.co/6xyMKDPvBe
Vanmiddag opnieuw geweld tegen cameraploeg. Laat de journalistiek nou gewoon haar werk doen. #persveilig NOS-ploeg belaagd tijdens opnames bij uitgebrande teststraat in Urk /via @NOS https://t.co/HRfvXztPTe
— thomas bruning (@thomasbruning) January 24, 2021
De politie gaat in Urk de avondklok nog strikter handhaven.
Tilburg
In Tilburg is een groep van zo’n 60 man zondagavond aan het rellen geslagen in een gebied rondom de Wandelboslaan in Tilburg. Toen de groep in de buurt van de Westermarkt was, werd de sfeer volgens een getuige ‘grimmig’. Volgens het Brabants Dagblad vernielden ze van alles dat op hun pad kwam: er werden verkeersborden uit de grond getrokken, zwaar illegaal vuurwerk werd afgestoken en er werden stenen door ramen en tegen omstanders gegooid. Op omliggende toegangswegen hebben ze allerlei dingen op straat gegooid; verkeersborden, kliko’s, fietsen, en al het andere dat voorhanden was.
Een verslaggever van de krant werd bekogeld met stenen en vervolgens achterna gezeten. Tijdens een poging om te vluchten dook hij een brandgang in, waar hij werd ingesloten door een groep van zo’n 15 man. Via een tuin van een aangrenzende woning kon hij zichzelf in veiligheid brengen.
Blijf nou GODVERDOMME met je klauwen van collega’s af! https://t.co/GjoPv8J6jB pic.twitter.com/r6rZZNLCXz
— Tom van der Meer (@vdMeerTom) January 24, 2021
Eindhoven
En in Eindhoven probeerde verslaggever Jan Peels van Omroep Brabant zijn cameraman veilig te houden, vertelt hij bij Op1. “Want die staat natuurlijk door zijn camera te kijken en die ziet al die stenen die door de lucht komen niet aankomen, dus af en toe heb ik hem wel naar achteren moeten trekken.”
“Ik vond het heel heftig wat er in Eindhoven gebeurde, ik heb zoiets nog niet eerder in Nederland gezien. Dat er zo massaal op de politie werd ingegooid en ook de manier waarop de politie weer reageerde, dat heb ik nooit eerder gezien. Het zijn natuurlijk allemaal momenten na elkaar. Het is een soort kat-en-muis-spel. Het probleem is dat je objectief verslag wilt doen, maar dat gaat niet wat je zit natuurlijk achter die linies van de politie,” zegt Peels.
Enschede
In Enschede kreeg een persfotograaf van Tubantia een klap en een schop tegen haar schenen toen ze opeens geconfronteerd werd met een horde relschoppers in de Langestraat. De journaliste, freelancer die namens Tubantia in de binnenstad was om te registreren wat er gebeurde, noemt het zelf een gevalletje ‘verkeerde plek op het verkeerde moment’. “Ik kon geen kant op, een van die relschoppers met een hoody in legerprint kwam op me af, zag mijn camera en wilde die afpakken.” Daarbij deelde hij een klap en een trap uit. Hij werd wel gecorrigeerd door een andere relschopper, die riep dat hij ‘die kankerjournalist’ niet moest slaan.
Ze is daarna weggelopen en aan het werk gegaan, meldt ze bij Tubantia. Ze wil anoniem blijven omdat ze zich niet veilig voelt. Dat is ook de reden dat ze nog geen aangifte heeft gedaan en daar ernstige twijfels over heeft. Wel maakt ze melding van het incident bij Persveilig.nl.
NVJ
Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), wil met redacties in gesprek gaan over hoe ze ervoor kunnen zorgen dat journalisten veilig hun werk kunnen blijven doen, zegt hij tegen NU.nl. Hij roept ook op om politiek breed, “dus ook Thierry Baudet en Geert Wilders”, duidelijk te maken hoe belangrijk de rol van de journalistiek is.
Praat mee