— zaterdag 18 november 2023, 08:10 | 1 reactie, praat mee

Politie pakte aangifte van Leftlaser-journalist tegen VVD-voorlichter Berghuis niet op

© ANP / Owen O'Brien

De politie heeft de aangifte van een journalist van videoplatform Leftlaser tegen VVD-persvoorlichter Kees Berghuis niet opgepakt. Volgens demissionair minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid zou dit te maken hebben met "capaciteit", maar volgens Nieuwsuur is dat niet de volledige lezing: de politie dacht dat de journalist wel genoegen zou nemen met de excuses die Berghuis op het sociale mediaplatform X maakte. Laatste wijziging: 18 november 2023, 08:20

Bovendien informeerde de politie de journalist ook niet over het besluit om de zaak niet verder te onderzoeken. Dat gebeurde pas na het onderzoek van Nieuwsuur.

In de uitzending van Nieuwsuur van vrijdavond zei Yeşilgöz dat ze in haar rol als demissionair minister van Justitie en Veiligheid zeer recent op de hoogte is gebracht over wat er met de aangifte is gedaan. Volgens haar is gebleken dat de aangifte “niet goed is opgepakt door de politie” en dat dit te maken zou hebben met “capaciteit”. Volgens haar kan dat laatste argument “niet aan de orde zijn” omdat daar “afspraken en protocollen” over opgesteld zijn.

Met dat laatste doelt ze erop dat zaken waarbij journalisten betrokken zijn met prioriteit moeten worden onderzocht. Hierover zijn afspraken tussen de politie, het Openbaar Ministerie en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). “Zeer kwalijk”, aldus Yeşilgöz over de kwestie, die zich hard heeft gemaakt voor de afspraken. Ze wil “met de politie om tafel” want “dit mag niet gebeuren”, stelt ze.

Microfoon uit handen getrokken
Het gaat om een kwestie in juli van dit jaar waarbij de journalist VVD’er Sophie Hermans vragen stelt. Ze geeft herhaaldelijk aan geen antwoord te willen geven. Als de journalist blijft aandringen, trekt de aanwezige voorlichter van de VVD, Kees Berghuis, de microfoon uit zijn handen en gooit die weg.

Volgens informatie van Nieuwsuur heeft de politie inmiddels excuses aangeboden aan de journalist, die aangifte deed. Maar de politie zou hem dus hebben verteld de zaak nog steeds niet te gaan onderzoeken. Ook zou hem te kennen zijn gegeven dat hij een zogenoemde artikel-12 procedure zou moeten starten bij de rechter.

‘Zeer pijnlijk’
Yeşilgöz noemt de zaak “zeer pijnlijk, want journalisten moeten altijd hun werk kunnen doen.” De VVD vindt dat mensen die hulpverleners of journalisten aanvallen en daarvoor veroordeeld worden, niet mogen wegkomen met een taakstraf maar altijd een celstraf moeten krijgen. Desgevraagd zegt Yeşilgöz dat dit, als er sprake zou zijn van een veroordeling, ook zou gelden voor de VVD-voorlichter. “Natuurlijk, waarom zou ik daar een onderscheid in aanbrengen?”

Tweede Kamerlid Joost Sneller van D66 zegt op X “met verbijstering” te hebben gekeken naar Nieuwsuur. “Fouten bij oppakken aangifte tegen VVD-medewerker, tegen de afspraken in. Yeşilgöz wist het, maar meldde het niet. Altijd ronkende teksten over strenger straffen bij geweld tegen journalisten, maar dit verzwijgen. Waarom niet gemeld?” stelt hij.

Bekijk meer van

VVD PersVeilig

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

photopress, 18 november 2023, 19:08

Hier mee geeft men weer dat het slaan,cq aanvallen van journalisten altijd strafbaar moet zijn en dat er hiervoor geen taakstraf mag worden opgelegd.
Helaas heb ik er zo mijn mening over dat de hulpverleners in de vorm van een politieagent wel op ons en burgers zou mogen toeslaan zonder dat ze daar voor ver antwoordelijk worden gehouden.
Als ik dus weer tussen de regels door lees is er dus bewust van de zijde van de politie gekozen de aangiften tegen een VVD voorlichter niet ten uitvoer te brengen en of de voorlichter te vervolgen.
Dit geeft maar weer eens weer welke struisvoGel politie en politiek spelen.
Een vies spel wat je in Rusland kan tegen komen maar in een beschaafd land als Holland niet zou verwachten.
Indien de Vereniging Van tja waar stond ook al weer die D voor dat hebben ze de afgelopen periode onder Mark Rutte kennelijk afgeschaft.
Dus die voorlichter en al die agenten die optreden tegen journalisten en burgers en die ver hun boekje te buiten gaan zullen wel met een sisser lees in de doofpot worden gestopt met een stempel
“Staatsgeheim” er op.
Wil de VVD werkelijk de partij zijn waarvoor ze zegt te staan zouden ze eerst toch ook hun voorlichter moeten vervolgen.
En al zeker niet met de smoes komen dat ze mensen of capaciteit te kort komen .Dit zou dus een klap lees een mokerslag zijn en ze totaal ongeloofwaardig maken als VVD.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.