mgm nvj maart

— dinsdag 1 december 2020, 08:36 | 0 reacties, praat mee

Nieuw onderzoek onder journalisten naar bedreiging

Nieuw onderzoek onder journalisten naar bedreiging
Onbekenden gooiden in 2019 een steen door de ruit van de woning van journalist Chris Klomp. - © Chris Klomp

Minister Arie Slob heeft een nieuw landelijk onderzoek aangekondigd onder journalisten naar bedreiging. Dit jaar zijn er veel meer meldingen gekomen van journalisten die te maken hadden met bedreigingen of agressief gedrag dan vorig jaar. In 2019 waren het 39 meldingen en 13 aangiftes, dit jaar staat de teller al op 105 meldingen en 36 aangiften. Laatste wijziging: 2 december 2020, 08:03

Dat zei minister Arie Slob (Media) in een debat over de mediabegroting. Volgens hem betekent het niet dat bedreiging en geweld dit jaar vaker voorkwamen, maar vooral dat het meldpunt PersVeilig bekender is geworden. Dat meldpunt, een samenwerkingsverband tussen de NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, de politie en het Openbaar Ministerie dat journalisten helpt wanneer ze te maken krijgen met geweld of agressie, bestaat sinds april vorig jaar, maar ging pas in november 2019 officieel van start.

Het nieuw aangekondigde landelijke onderzoek onder journalisten naar bedreiging is een vervolg op een onderzoek uit 2017 onder ruim 600 Nederlandse journalisten. Daaruit bleek dat bedreiging onder de beroepsgroep toenam. Van de ondervraagden zei 61 procent wel eens geïntimideerd te zijn tijdens het werk, 43 procent zei jaarlijks met bedreiging te maken te hebben.

Ook wil Slob kijken naar de positie van freelancers. Er is kritiek vanuit de Tweede Kamer, omdat freelancers niet altijd kunnen rekenen op steun van hun opdrachtgever als ze worden bedreigd. De minister zegt er “nadrukkelijk naar te kijken of we daar nog - indien nodig - aanvullend iets voor moeten doen”.

In een eerder debat met minister Ferd Grapperhaus (Justitie) spoorde de Kamer het kabinet ook aan meer te doen voor bedreigde journalisten. Huidige initiatieven als PersVeilig en hogere straffen zijn blijkbaar onvoldoende, stelden meerdere fracties. Meer bij Het AD / Trouw / Het Parool

Lees ook:
Nederlandse journalisten vaker bedreigd (2 mei 2017)
Onderzoekers: ‘Meer solidariteit en opvang nodig voor slachtoffers van geweld’ (8 mei 2019)
Geweld en agressie tegen journalisten: ‘Het wordt steeds erger’ (14 juni 2019)
Bedreigingen en geweld tegen journalisten toegenomen (24 juli 2020)
Meldingen van geweld en bedreiging tegen journalisten neemt dit jaar sterk toe (20 oktober 2020)
‘Grapperhaus moet meer doen rond geweld en intimidatie van journalisten’ (28 oktober 2020)

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.