data als kans

— dinsdag 26 januari 2021, 11:27 | 0 reacties, praat mee

Weer fotografen en cameraman bekogeld met stenen en vuurwerk

© Michel van Bergen / ANP

Het was opnieuw een onrustige nacht in Nederland, waarbij in diverse plaatsen ongeregeldheden uitbraken. Relschoppers richten zich ook op de aanwezige pers in Haarlem en in Amsterdam. Er werd met stenen en vuurwerk gegooid naar fotografen en een cameraman. Laatste wijziging: 27 januari 2021, 08:09

Twee fotografen van Haarlems Dagblad bekogeld met stenen
Zowel Laurens Bosch als Michel van Bergen kregen stenen naar zich gegooid terwijl ze de rellen in Schalkwijk in beeld brachten, meldt het Haarlems Dagblad.

Bosch werd aan het hoofd geraakt, zo meldt hij op Twitter. “Dit heb ik nooit eerder meegemaakt”, zegt Bosch tegen Haarlems Dagblad. “Er kwam ineens een groep uit een zijstraat van de Belgiëlaan op me afgerend. Ik had mijn camera nog niet gepakt en wilde met mijn telefoon een foto maken.” Bosch werd geraakt door een steen aan zijn hoofd en is een ME-busje ingevlucht.

Een fotograaf en een cameraman van Inter Visual Studio bekogeld in Amsterdam met stenen en vuurwerk
Een fotograaf van Inter Visual Studio, een bedrijf dat nieuwswaardige gebeurtenissen in beeld brengt in Noord-Holland, was pas net op de Molukkenstraat gearriveerd toen het misging. “Ze zag dat ongeveer tien jongens een politiebusje aan het slopen waren. Toen ze mijn collega met haar camera in de hand zagen, richtte de agressie zich op haar en gooiden ze een steen naar haar hoofd. Ze bukte, maar de steen raakte toch de bovenkant van haar hoofd,” aldus Lorenzo Derksen, eigenaar en fotograaf van Inter Visual Studio in Het Parool.

Hierop vluchtte de fotograaf naar haar auto om zich uit de voeten te maken, maar daarbij werd ze door de groep achtervolgt. “Ze maakten filmpjes en foto’s van haar auto en intimideerden haar,” zegt Derksen. Zijn collega heeft geen ernstig letsel aan het incident overgehouden, maar is erg geschrokken. Ze overweegt aangifte te doen bij de politie.

Een cameraman die ook voor het bedrijf van Derksen ter plaatse was, moest even later vluchten toen hij werd bekogeld met vuurwerk. Ook hij heeft er geen ernstig letsel aan overgehouden, daar had hij volgens Derksen al voorzorgsmaatregelen tegen genomen. “Hij draagt tegenwoordig een helm. Zondag werd hij nog bekogeld met stenen bij het Museumplein, dus dat is nodig ook.”

Bij de ongeregeldheden in het Amerikaanse Capitool zijn relschoppers gezocht met behulp van al het beeldmateriaal van de rellen dat online te vinden is. Mocht dat hier ook gaan gebeuren dan is er wel een punt van aandacht, meldt onderzoeksjournalist Mark Mensink. 

Lees ook:
Pers aangevallen tijdens avondklok (25 januari 2021)
VVD wil altijd celstraf bij geweld tegen beveiligers of journalisten (26 januari 2021)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.