VS wil heffingen op Franse producten vanwege techbelasting

De VS bereidt een importheffing voor ter waarde van 2,4 miljard dollar op Franse exportproducten als vergelding tegen de nieuwe Franse belasting op digitale diensten.
Het Franse parlement stemde in juli in met de heffing, waardoor internationale techbedrijven voortaan drie procent belasting moeten betalen. De Franse maatregel, die met terugwerkende kracht op 1 januari van dit jaar ingaat, geldt alleen voor bedrijven met een omzet van meer dan 750 miljoen euro per jaar.
Die Franse heffing richt zich volgens de president vooral op Amerikaanse technologiebedrijven als Amazon en Google. Hij noemt de techbelasting “dwaasheid”.
Franse kaas, wijn, make-up en handtassen kunnen mogelijk een tariefstijging van maximaal 100 procent tegemoet zien. Er volgt nu eerst nog een inspraakprocedure. Daarin kan nog tot 6 januari worden gereageerd op de plannen, waarop een dag later een publieke hoorzitting volgt. Bij goedkeuring kan de Amerikaanse president de importheffingen invoeren wanneer hij dat wil.
Het nieuwe tarief “geeft een duidelijk signaal dat de Verenigde Staten actie zullen ondernemen tegen digitale belastingregelingen die Amerikaanse bedrijven discrimineren of anderszins onnodige lasten opleggen”, aldus Robert Lighthizer, de Amerikaanse handelsgezant die het zogeheten 301-onderzoek uitvoert. Volgens sectie 301 van de Amerikaanse handelswet uit 1974 heeft de president de bevoegdheid om tarieven op te leggen of andere beperkende maatregelen te nemen, als wordt vastgesteld dat de handelsregels van een ander land schadelijk zijn voor Amerikaanse bedrijven.
Het dergelijk 301-onderzoek werd ook naar China uitgevoerd en dat resulteerde in Amerikaanse invoertarieven, waarmee uiteindelijk een handelsoorlog werd gestart.
De VS zou inmiddels ook onderzoek doen naar soortgelijke wetten in Oostenrijk, Italië en Turkije. Ook Groot-Brittannië heeft stappen gezet in de richting van een techbelasting. Meer bij USTR / de BBC
Lees ook:
Frankrijk belast techbedrijven, ondanks kritiek uit Amerika (11 juli 2019)
Fiscalisten: nationale belastingen voor internetbedrijven houden geen stand (14 mei 2019)
Oppositie Groot-Brittannië wil mediabelasting voor internetreuzen (24 augustus 2018)
Europese Commissie wil nieuwe belasting voor techbedrijven (22 maart 2018)
Praat mee