— dinsdag 3 december 2019, 09:33 | 0 reacties, praat mee

VS wil heffingen op Franse producten vanwege techbelasting

De VS dreigt belasting te gaan heffen op Franse wijn - © Regis Duvignau / Reuters

De VS bereidt een importheffing voor ter waarde van 2,4 miljard dollar op Franse exportproducten als vergelding tegen de nieuwe Franse belasting op digitale diensten.

Het Franse parlement stemde in juli in met de heffing, waardoor internationale techbedrijven voortaan drie procent belasting moeten betalen. De Franse maatregel, die met terugwerkende kracht op 1 januari van dit jaar ingaat, geldt alleen voor bedrijven met een omzet van meer dan 750 miljoen euro per jaar.

Die Franse heffing richt zich volgens de president vooral op Amerikaanse technologiebedrijven als Amazon en Google. Hij noemt de techbelasting “dwaasheid”.

Franse kaas, wijn, make-up en handtassen kunnen mogelijk een tariefstijging van maximaal 100 procent tegemoet zien. Er volgt nu eerst nog een inspraakprocedure. Daarin kan nog tot 6 januari worden gereageerd op de plannen, waarop een dag later een publieke hoorzitting volgt. Bij goedkeuring kan de Amerikaanse president de importheffingen invoeren wanneer hij dat wil.

Het nieuwe tarief “geeft een duidelijk signaal dat de Verenigde Staten actie zullen ondernemen tegen digitale belastingregelingen die Amerikaanse bedrijven discrimineren of anderszins onnodige lasten opleggen”, aldus Robert Lighthizer, de Amerikaanse handelsgezant die het zogeheten 301-onderzoek uitvoert. Volgens sectie 301 van de Amerikaanse handelswet uit 1974 heeft de president de bevoegdheid om tarieven op te leggen of andere beperkende maatregelen te nemen, als wordt vastgesteld dat de handelsregels van een ander land schadelijk zijn voor Amerikaanse bedrijven.

Het dergelijk 301-onderzoek werd ook naar China uitgevoerd en dat resulteerde in Amerikaanse invoertarieven, waarmee uiteindelijk een handelsoorlog werd gestart.

De VS zou inmiddels ook onderzoek doen naar soortgelijke wetten in Oostenrijk, Italië en Turkije. Ook Groot-Brittannië heeft stappen gezet in de richting van een techbelasting. Meer bij USTR / de BBC

Lees ook:
Frankrijk belast techbedrijven, ondanks kritiek uit Amerika (11 juli 2019)
Fiscalisten: nationale belastingen voor internetbedrijven houden geen stand (14 mei 2019)
Oppositie Groot-Brittannië wil mediabelasting voor internetreuzen (24 augustus 2018)
Europese Commissie wil nieuwe belasting voor techbedrijven (22 maart 2018)

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.