data als kans

— dinsdag 20 maart 2018, 14:21 | 0 reacties, praat mee

Voorstel Europese btw-richtlijn: meer bandbreedte voor tarieven bij lidstaten

Digitale en printmedia zijn nu nog onderwerp van een mix van btw-tarieven.

Er wordt al jaren over gesproken, maar het lijkt erop dat lidstaten meer vrijheid krijgen binnen de zogeheten Europese btw-richtlijn. Tarieven onder vijf procent of zelfs nultarief voor bijvoorbeeld media moeten dan een optie zijn. In de voorstellen wordt gewerkt aan een 'negatieve lijst' waar lage tarieven expliciet niet op mogen worden toegepast. Laatste wijziging: 12 april 2018, 12:15

Brancheorganisatie NDP Nieuwsmedia meldt dat het Nederlandse kabinet de modernisering van de regels toejuicht, omdat het huidige systeem “niet altijd flexibel genoeg is om op ontwikkelingen in te spelen”.

Tegelijk waarschuwt het kabinet dat de regels complexer worden en de verschillen in gehanteerde btw-tarieven tussen landen groter worden. Voor ondernemers met transacties over de grens en de Belastingdienst wordt het in de toekomst een stuk ingewikkelder.

Voor de wijziging van de btw-richtlijn is unamieme instemming van alle lidstaten vereist, wat volgens NDP Nieuwsmedia flink wat tijd gaat kosten. Er is al een los voorstel voor een lager btw-tarief voor digitale uitgaven of e=publicaties in omloop.

Nu is het nog zo dat een printeditie onder het lage btw-tarief valt, maar de digitale versie nog met het hoge btw-tarief wordt belast. Volgens uitgevers remt dat innovatie en afname van digitale producten. Vorig jaar juni blokkeerde lidstaat Tsjechië als enige een voorgenomen verlaging van het btw-tarief voor digitale producten.

Inmiddels ligt dat voorstel weer op tafel. “Het blijft daarom belangrijk dat het zeer beperkte voorstel voor e-publicaties zo spoedig mogelijk wordt aanvaard:, aldus de brancheorganisatie. Meer bij NDP Nieuwsmedia

Bekijk meer van

NDP Nieuwsmedia Europese Unie

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.