website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Uitgevers blij met verscherpte nieuwedienstentoets als wapen tegen marktverstoring

Lars Pasveer — Geplaatst in wetgeving op woensdag 10 april 2019, 09:00

Mediaminister Slob tijdens een debat afgelopen februari | Koen van Weel / ANP

Mediaminister Slob tijdens een debat afgelopen februari | Koen van Weel / ANP

Nieuws De Tweede Kamer heeft woensdag een wetsvoorstel aangenomen dat nieuwe activiteiten van de publieke omroepen strenger beoordeelt op te verwachten marktverstorende effecten. Onder meer uitgevers hebben de laatste jaren aangedrongen op een aangescherpte zogeheten nieuwedienstentoets.

In februari schreef minister Slob (Media) in antwoord op Kamervragen dat hij verwachtte dat “omvang en complexiteit van de markteffecten bij een regionaal aanbodkanaal naar verwachting echter geringer [zijn] dan bij een landelijk aanbodkanaal.” De branchevereniging van uitgeverijen NDP Nieuwsmedia vond dat Slob die effecten daarmee onderschatte.

Binnen de nieuwedienstentoets krijgt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de taak om de markteffecten van nieuwe publieke activiteiten te analyseren. Verder krijgen marktpartijen zoals NDP Nieuwsmedia al in de opstartfase van nieuwe projecten inspraakgelegenheid.

“Met de zienswijzen van marktpartijen kan daardoor al eerder in het proces rekening worden gehouden”, aldus de branchevereniging. Directeur Tom Nauta noemt de nieuwedienstentoets een grote stap vooruit. “De spelregels voor de concurrentie tussen publieke en commerciële nieuwsmedia zijn vandaag eerlijker geworden”, aldus Nauta.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.