— woensdag 10 april 2019, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Uitgevers blij met verscherpte nieuwedienstentoets als wapen tegen marktverstoring

Mediaminister Slob tijdens een debat afgelopen februari | Koen van Weel / ANP

De Tweede Kamer heeft woensdag een wetsvoorstel aangenomen dat nieuwe activiteiten van de publieke omroepen strenger beoordeelt op te verwachten marktverstorende effecten. Onder meer uitgevers hebben de laatste jaren aangedrongen op een aangescherpte zogeheten nieuwedienstentoets. Laatste wijziging: 10 april 2019, 09:02

In februari schreef minister Slob (Media) in antwoord op Kamervragen dat hij verwachtte dat “omvang en complexiteit van de markteffecten bij een regionaal aanbodkanaal naar verwachting echter geringer [zijn] dan bij een landelijk aanbodkanaal.” De branchevereniging van uitgeverijen NDP Nieuwsmedia vond dat Slob die effecten daarmee onderschatte.

Binnen de nieuwedienstentoets krijgt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de taak om de markteffecten van nieuwe publieke activiteiten te analyseren. Verder krijgen marktpartijen zoals NDP Nieuwsmedia al in de opstartfase van nieuwe projecten inspraakgelegenheid.

“Met de zienswijzen van marktpartijen kan daardoor al eerder in het proces rekening worden gehouden”, aldus de branchevereniging. Directeur Tom Nauta noemt de nieuwedienstentoets een grote stap vooruit. “De spelregels voor de concurrentie tussen publieke en commerciële nieuwsmedia zijn vandaag eerlijker geworden”, aldus Nauta.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.