training eu starters

— dinsdag 18 augustus 2020, 11:37 | 0 reacties, praat mee

Beperkte start CoronaMelder: lof en kritiek op tracker-app

Het heeft even geduurd, maar je kunt sinds deze week de officiële overheids-app CoronaMelder downloaden om te controleren of je in buurt bent geweest van mensen met corona. Het is een aanvulling op formeel bron- en contactonderzoek van de GGD en is bedoeld om mensen te waarschuwen, nog voor ze zelf klachten ontwikkelen. Laatste wijziging: 18 augustus 2020, 11:40

Nog niet overal
De app bedient nog niet heel Nederland, maar werkt nu enkel binnen deze regio’s: Drenthe, Gelderland-Zuid, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland en Twente. De testfase moet tegen volgende maand zijn afgerond, waarna de app in heel Nederland moet werken.

Wie het virus onder de leden heeft maar zich nog niet ziek voelt, kan al wel anderen besmetten. Je krijgt een seintje als je minstens 15 minuten lang in de buurt van iemand met corona bent geweest. Je kunt dan meteen in zelfisolatie gaan en je laten testen. Iemand met bevestigde corona die je snel te voet of per fiets passeert zou niet riskant zijn; dan krijg je geen waarschuwing.

En het werkt omgekeerd ook natuurlijk: wanneer jij corona hebt (gehad) is dat voor anderen aanleiding zich af te zonderen. Een besmetting wordt verder pas in de Coronamelder geregistreerd na controle door de GGD.

De app (voor iOS en Android) draait constant in de achtergrond en deelt geen persoonlijke informatie, enkel wisselende codes.

Privacyzorgen
Techjournalist Daniël Verlaan wijdde op Twitter een draadje aan de bijzonderheden van de CoronaMelder. Hij prijst het open en transparante bouwproces - “ongekend voor een IT-overheidsproduct”.

De opzet met wisselende, voor derden nutteloze codes, betekent dat hackers niets van waarde kunnen stelen. De app verhult verder gegevens op zo’n manier dat internetaanbieders niet kunnen zien of je besmet bent en wanneer je contactgegevens naar de server uploadt.

Verlaan vraagt zich wel af welke gedragsveranderingen de app praktisch zal opleveren. Installatie is vrijwillig. Tegelijk is elke tracking-app van de overheid een potentieel maatschappelijk probleem.

Privacy-toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) uitte op de dag van de lancering kritiek op CoronaMelder, dat ondanks de hierboven genoemde verhulling toch nog risico’s oplevert. Zo leunt de app op technologie van Apple en Google, en daar moet de overheid strengere afspraken over maken, vindt AP.

Ook de toezichthouder prijst de transparante wijze waarop de app is gebouwd. Toch luidt het advies de app pas in te zetten als die zorgen zijn weggenomen.

AP stelt verder dat er geen ‘installatieplicht’ mag komen (voor je een bepaalde horecagelegenheid of je kantoor binnen mag, bijvoorbeeld) en dat de backend - de servers waar codes op bewaard worden en de app contact mee legt - objectief veilig moet zijn. “Het moet duidelijk zijn dat die beveiliging goed is. Pas dan kan de app ingezet worden”, aldus AP-voorzitter Aleid Wolfsen.

In het wetsvoorstel van het kabinet wordt het weren van bezoekers of werknemers die de app niet installeren beboet met 8000 euro.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.