Nieuwe leden NVJ november

— maandag 16 juli 2018, 09:55 | 2 reacties, praat mee

Van Thillo kritisch op niet doorgaan hervormingen auteursrecht

© Evert Elzinga / ANP

Het is "onzin" dat de recent afgeschoten hervorming van het auteursrecht het einde zou betekenen van het internet zoals we dat nu kennen. Dat schrijft Christian Van Thillo, voorzitter van de Raad van Europese Uitgevers en bestuursvoorzitter van de Persgroep, in een opinie in het Financieele Dagblad. Laatste wijziging: 16 juli 2018, 10:15

Het Europees Parlement stemde begin juli niet in met de nieuwe EU-Richtlijn Auteursrechten, waarbij onder meer linkbelastingen en uploadfilters werden voorgesteld. Volgens Van Thillo hebben “radicale tegenstanders van het auteursrecht een felle en vaak hysterische campagne” gevoerd, gesteund door een lobby van Amerikaanse internetreuzen die hiervoor 36 miljoen dollar opzij hebben gelegd”.

Het niet doorgaan van de hervormingen betekent volgens de topman een klap in het gezicht van uitgevers. “Momenteel hebben uitgevers krachtens de EU-auteursrechtwetgeving geen eigen recht om hun perspublicaties te beschermen. [...] “We kunnen niet genoeg benadrukken wat er voor de toekomst van de Europese pers op het spel staat als we niet de juridische instrumenten hebben om bedrijven aan tafel te krijgen om afspraken te maken over licenties voor onze content, zodat we kunnen blijven investeren in onze journalisten, freelancers en fotografen.”

Hij eindigt met een oproep: “Dus de volgende keer dat u gevraagd wordt om een handtekening voor een verzoekschrift tegen deze hervorming van het auteursrecht (met de cynische naam #savethelink), besef dan waar u uw naam onder zet: onder het recht andermans inspanningen en investeringen te stelen en uit te baten, en onder de bescherming van Amerikaanse internetreuzen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Jan Everhard, 16 juli 2018, 15:52

Haha ...... wat ironisch! Van Thillo huilt krokodillentranen! Hij, De Persgroep, matigt zich het recht toe om van de voor hem werkende freelance journalisten en fotografen hun inspanningen en investeringen te ‘stelen’ door ze veel te weinig te betalen en door zich hun auteursrechten toe te eigenen ook nog hun inspanningen uit te baten. De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.

ericbrinkhorst, 16 juli 2018, 20:00

Voor groot gedeelte ga ik met zijn protest mee, maar de moverende redenen van Van Thillo zijn dubieus. 
Van Thillo is bang dat “zijn” content vrij beschikbaar wordt terwijl hij zijn freelancers eigendomsrechten ontneemt.  Dat investeren in journalistiek mag grotendeels met een korreltje zout genomen worden wanneer je de honorering van 0,13 euro per woord in ogenschouw neemt.
Dan heb ik het nog niet over de lage fototarieven waarbij de fotografen de rechten voor alle gebruik binnen de persgroep kwijt zijn .
Internet zou verliesgevend zijn. Er wordt geen / nauwelijks budget voor de content gereserveerd.  Naar de adverteerders wordt internet wel degelijk verkocht als krachtig medium.
Optimaal gebruik van de content lijk me logisch, maar daar moet dan wel een billijke vergoeding naar de makers tegenover staan.
Aan de andere kant zou het web de toekomst moet worden voor de uitgevers.
Fotografen en freelance journalisten hebben belang bij een goed resultaat van de opdrachtgever. Dat de content zomaar vrij op het net mag worden gebruikt is uit den boze.  De 60 miljoen die Google stortte in een Frans Mediafonds geeft al aan dat Google hiermee zijn schuldgevoel afkocht. 
Content is waardevol.

Het FD heeft onlangs de zaak goed op een rij gezet.


https://fd.nl/economie-politiek/1260768/d-day-voor-auteursrechten-in-europa

https://www.villamedia.nl/artikel/van-thillo-kritisch-op-niet-doorgaan-hervormingen-auteursrecht
https://www.villamedia.nl/artikel/europees-parlement-wil-breder-gedragen-auteursrechthervorming
https://fd.nl/opinie/1261550/toekomst-van-de-vrije-pers-staat-op-het-spel-bij-eu-richtlijn-auteursrechten

 

 

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.