— donderdag 5 juli 2018, 12:27 | 0 reacties, praat mee

Europees Parlement wil breder gedragen auteursrechthervorming

EPA

Het Europees Parlement heeft vandaag in meerderheid besloten om niet in te stemmen met een controversiële hervorming van het auteursrecht, waarbij onder meer linkbelastingen en uploadfilters werden voorgesteld. Het geeft het parlement nu de kans om compromissen te sluiten die bredere steun hebben. Ze praten in september over wijzigingen aan de voorstellen.

Uiteindelijk stemen 318 parlementariërs voor afwijzing van de start van onderhandelingen over de voorstellen, met 278 tegen en 31 onthoudingen. In september wordt verder gedebatteerd, kunnen amendementen worden ingediend en wordt opnieuw gestemd.

Marietje Schaake (D66) tweette haar tevredenheid over het verloop van de stemming van vandaag:

Ze zegt dat er binnen Nederland veel zorgen waren over de voorstellen. “Er staat veel op het spel. Dat bleek uit de stevige lobby van beide kanten. Een modern auteursrecht moet geschikt zijn voor de 21e eeuw, waarin digitalisering voor nieuwe manieren van informatiedelen zorgt. We streven naar een oplossing waarbij journalisten en andere makers eerlijk beloond kunnen worden, en een nieuw publiek kunnen bereiken, zonder dat er negatieve gevolgen zijn voor de vrijheid van meningsuiting online. In Europa is er geen plaats voor een censuurfilter.”

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.