— woensdag 8 april 2020, 10:46 | 0 reacties, praat mee

Utrecht in beroep tegen verbod op handhaving huis-aan-huisbladen; brancheverenging NNP woedend

ANP

UPDATE De gemeente Utrecht gaat in beroep tegen de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden waardoor niet kan worden gehandhaafd op een opt-in voor het ontvangen van huis-aan-huisbladen en andere weekkranten. Branchevereniging NNP is woedend over de stap. Laatste wijziging: 9 april 2020, 08:36

In een poging de papieren afvalstroom te verminderen voerde Utrecht in 2019 een wijziging door in de Afvalstoffenverordening. Alleen bij huishoudens die met een jaja-sticker expliciet aangeven huis-aan-huiskranten te willen ontvangen mogen die worden bezorgd.

DPG Media, dat in Utrecht het Stadsblad uitgeeft, spande een rechtszaak aan om te voorkomen dat de gemeente ging handhaven op het verbod, nog voordat er een uitspraak lag in een lopende bodemprocedure. De uitgever kreeg gelijk; de rechtbank sprak alvast het vermoeden uit dat een opt-in mogelijk in strijd is met Europees recht.

Branchevereniging NNP is “verbijsterd” over het cassatieberoep, dat afgelopen vrijdag door de Utrechtse burgemeester Van Zanen aan de gemeenteraad werd meegedeeld.

Roy Keller van NNP noemt de gemeente Utrecht “persvijandig” en stelt dat een verbod op bezorging zonder expliciete toestemming de doodsteek betekent voor regionale en lokale journalistiek.

Uit onderzoek van de gemeente Utrecht via hun zogeheten Bewonerspanel bleek dat 39 procent de huishoudens alle folders ongelezen weggooit en 23 procent ze echt leest. Keller stelt dat dat onderzoek summier was en voornamelijk om reclamefolders draaide. Onderzoek van Maurice de Hond zou volgens NNP juist aantonen dat de huis-aan-huiskranten goed gelezen worden en 65 procent van de lezers de krant zou missen als die niet meer werd bezorgd.

Het Utrechtse raadslid Martijn van Dalen (VVD) gaat komende donderdag de verantwoordelijke wethouder vragen stellen over het ingestelde hoger beroep, laat hij NNP en journalistenvereniging NVJ weten. Van Dalen zegt indertijd de wijze van invoering al ter discussie te hebben gesteld. Hij zegt verbaasd te zijn dat juist nu advertentie-inkomsten dalen er wordt geprobeerd “alsnog je gelijk te halen en daarmee het voortbestaan van huis-aan-huisbladen en de lokale journalistiek die daarmee is verbonden is op het spel te zetten.”

NVJ-secretaris Thomas Bruning noemt de stap van de gemeente onbegrijpelijk, “juist nu blijkt hoe belangrijk lokaal nieuws is.” Hij roept de gemeente op lokale journalistiek juist te steunen in plaats van hen op extra kosten te jagen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.