PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— maandag 24 januari 2022, 10:51 | 1 reactie, praat mee

Ook bezorgers reclamefolders en hah-kranten zien niets in digitale ja/nee-sticker

ANP

De plannen voor een digitale ja/nee-registratie voor reclamefolders en huis-aan-huiskranten zijn voor bezorgers praktisch onhaalbaar. Dat stelt de Vereniging van Weekbladverspreiders. Ook uitgevers van hah-kranten willen dat het plan, dat de fysieke sticker op de voordeur moet vervangen, wordt opgeschort. Laatste wijziging: 24 januari 2022, 10:55

De beoogde digitale registratie via website InMijnBus heeft voorrang op de fysieke sticker, maar dat betekent dat bezorgers digitale lijsten moeten controleren. De voorkeur per adres wordt anoniem vastgelegd en kan door eventuele nieuwe bewoners eenvoudig worden omgezet.

Voorzitter van de Vereniging van Weekblad Verspreiders Dick Ranzijn zegt dat de bezorger van iedere brievenbus moet nagaan wat er bezorgd mag worden. “Bij ieder adres opnieuw. Niet praktisch, enorm tijdrovend en het is verboden om je met een mobiele telefoon door het verkeer te begeven”, aldus Ranzijn.

Ook de uitgevers noemen de plannen ondoordacht en voelden zich overvallen over het voldongen feit van een pilot dit jaar met invoering per 2023. MailDB, de branchevereniging van bedrijven die binnen Nederland reclamefolders en huis-aan-huiskranten verspreiden, zou met geen van de andere brancheorganisaties hebben gesproken over de digitale registratie.

Uitgevers zouden een centrale database van voorkeuren ook liever bij een neutrale derde partij onderbrengen, niet bij MailDB. De huidige voorkeur via een fysieke ja/nee-sticker werkt volgens brancheorganisatie Nederlandse Nieuwsblad Pers (NNP) bovendien al decennia prima.

Zowel de Vereniging van Weekblad Verspreiders als NNP willen dat het project InMijnBus wordt gestaakt en willen discussie of zo’n digitale registratie überhaupt wenselijk is.

Ranzijn: “De bezorger staat bij ons centraal en is de belangrijkste schakel in de bezorging. Voor die mensen willen wij het zo goed en duidelijk mogelijk regelen. Het huidige stickersysteem is duidelijk voor al onze bezorgers van 13 jaar en ouder, ook als ze voor de eerste keer een bezorgwijk lopen of een bezorgwijk van een collega-bezorger overnemen.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

J.C. Roodenburg, 24 januari 2022, 16:28

Ik voorspelde al in 2012 al dat huis-aan-huisbladen hun langste tijd hebben gehad in dit digitale tijdperk. In het verlengde daarvan de reclamefolders.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.