PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— donderdag 20 januari 2022, 11:33 | 0 reacties, praat mee

Plan voor digitale ja/nee-sticker valt slecht bij hah-uitgevers

ANP

Het plan om van alle Nederlandse adressen digitaal te registeren of ze ongeadresseerd reclamedrukwerk of huis-aan-huisbladen willen ontvangen, valt slecht bij brancheorganisatie Nederlandse Nieuwsblad Pers (NNP). De digitale ja/nee-sticker zou in 2023 worden ingevoerd. Laatste wijziging: 24 januari 2022, 10:44

MailDB, de branchevereniging van verspreidbedrijven, geeft met ingang van volgend jaar die digitale registratie via InMijnBus voorrang boven wat er via een sticker wordt gecommuniceerd. Volgens uitgevers van lokale nieuwsmedia verenigd in de NNP moet dit plan worden geparkeerd.

De NNP noemt het plan ondoordacht: “Er zitten namelijk nogal wat haken en ogen aan de praktische uitvoerbaarheid van zo’n digitaal registratiesysteem, voor zowel bezorgers als ontvangers.” De bezorgers zouden via lijsten moeten controleren wat de exacte voorkeur is, ongeacht een voordeursticker.

NNP-voorzitter Roy Keller: “Bij zo’n ingrijpende verandering moet je ervoor zorgen dat huis-aan-huiskranten zonder belemmering bezorgd kunnen blijven worden, en die waarborg is er niet.” De NNP vreest ook dat bewoners niet zitten te wachten op een digitale registratie en de bijkomende handelingen.

Volgens de NNP zou zo’n registratie bij een neutrale partij onder beheer moeten staan. “Bovendien dient een dergelijk digitaal registratiesysteem, mocht het er ooit komen, onder beheer te staan van een neutrale partij. Het is niet wenselijk dat de registratie van alle brievenbussen in Nederland in beheer is van MailDB, waar uitsluitend reclamefolderdistributeur Spotta betalend lid van is. Niet in de laatste plaats in het belang van de privacy van alle Nederlandse huishoudens achter de brievenbus”, stelt de organisatie.

NNP: “De uitgevers van de huis-aan-huiskranten voelen zich overvallen door de lancering van het digitale registratiesysteem. Ze zijn verbolgen over het feit dat de reclamefolderdistributeur dit op eigen initiatief met diverse gemeenten heeft bekokstoofd zonder rekening te houden met de belangen van de lokale journalistiek.”

De huidige voorkeur via een ja/nee-sticker werkt volgens de NNP al decennia prima. Mochten initiatiefnemers MailDB en Spotta het InMijnBus-project niet willen opschorten om over verbeterpunten te praten, zullen de uitgevers zich over nadere stappen beraden, stelt NNP.

Bekijk meer van

NNP MailDB hah

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.