— maandag 27 januari 2020, 09:25 | 0 reacties, praat mee

NNP wil gesprek met minister over het weren van h-a-h-bladen door gemeentes vanuit milieuoogpunt

Een Ja-Ja-sticker op een brievenbus. - © Ramon van Flymen / ANP

Huis-aan-huiskranten luiden in een brandbrief aan minister Arie Slob (Media) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de noodklok. Ze vrezen dat het Utrechtse voorbeeld om huis-aan-huiskranten uit milieuoogpunt te weren in meer steden navolging krijgt. Dat betekent 'de doodsteek voor de onafhankelijke lokale journalistiek', meent de organisatie van lokale nieuwsmedia NNP.

In diverse grote steden valt er inmiddels geen drukwerk meer in de brievenbus als dat niet specifiek aan hen geadresseerd is. In plaats van de bekende Ja/Nee en Nee/Nee-stickers is er nu de zogenoemde ‘ja/ja-sticker’.

Stadsbesturen hopen met de maatregel papierverspilling tegen te gaan. Volgens de vereniging valt de winst die gemeentes denken te halen reuze mee. “Bovendien komt krantenpapier tegenwoordig uit speciale kweekbossen in Scandinavië, waar voor elke omgehakte boom er twee terug worden geplant. Vervolgens wordt het krantenpapier in Nederland ongeveer zeven keer gerecycled. Tot slot werken drukkerijen conform hoge milieueisen en worden ze jaarlijks aan strenge controles onderworpen.”

De branchevereniging wil dan ook met de minister en VNG om tafel om te bezien of hierover een landelijk gedragen afspraak kan worden gemaakt zodat gemeentelijke willekeur niet langer als een zwaard van Damocles boven de huis-aan-huiskranten blijft hangen. De NNP ziet meer in de oplossing die Rotterdam heeft bedacht. Daar stelden de lokale politiek en uitgevers in goed overleg een minimumpercentage aan redactionele inhoud vast waaraan huis-aan-huiskranten moeten voldoen om niet als (verkapte) reclamefolder te worden beschouwd. Meer bij AD

Lees ook:
Het zit de huis-aan-huisbladen niet mee (5 november 2019)

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.