— dinsdag 14 april 2020, 11:24 | 0 reacties, praat mee

Trump gaat weer los op media na kritische vragen

Trump tijdens de dagelijkse persbijeenkomst met corona-updates - © Mandel Ngan / AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een persconferentie flink uitgehaald naar een journaliste van CBS die hem kritisch aansprak op zijn weergave van de bestrijding van het coronavirus. Die zou niet zo daadkrachtig zijn geweest als Trump zelf beweert.

Video van het gebeuren is hier te zien.

Paula Reid wilde weten wat de president heeft gedaan tussen het moment dat hij vluchten uit China weerde (eind januari) en richtlijnen voor ‘social distancing’ afkondigde (half maart). “Wat heeft u gedaan met de tijd die u daarmee kocht? De maand februari, dat is een gat, de hele maand februari”, zei Reid.

Uit de video blijkt hoe zeer Trump het daar mee oneens is. In een verhit gesprek betichtte hij de journaliste van het produceren van ‘fake news’ en noemt de zender waar ze voor werkt ook nep.

Afgelopen weekend bracht de New York Times ook al een reconstructie, waaruit naar voren kwam dat Trump al in een vroeg stadium werd gewaarschuwd voor de ernst van het virus en adviezen kreeg om de uitbraak in te dammen.

Trump gebruikte zijn dagelijkse briefing met corona-updates nu om een video te tonen waarin allerlei mensen, onder wie gouverneurs, gezondheidsexperts en journalisten, hem complimenteerden met zijn crisisaanpak. Amerikaanse journalisten spreken van een propagandafilmpje.

Trump heeft geen goede relatie met de pers, maar de botsing met de CBS-journaliste was volgens NOS-correspondent Marieke de Vries “een woedeaanval voor het oog van de natie. In een tijd dat die natie eigenlijk een arm om zich heen nodig heeft om getroost te worden. Het was een sombere week, met in een maand tijd meer dan 23.000 doden. Het land is in rouw”.

Trump zei ook dat het aan hem is wanneer de economie weer wordt opgestart. Volgens de president heeft hij de “totale autoriteit” op dat gebied en neemt hij de beslissingen. Juridische experts zeggen tegen media in de VS dat Trump ernaast zit.

Er is de laatste tijd al vaker kritiek geweest op zijn dagelijkse persconferentie met coronavirus-updates. Journalisten riepen media zelfs op om die hele briefing niet meer live uit te zenden zolang de president leugens blijft vertellen. Mother Jones noemt het zelfs ‘infomercials’.

Lees ook:
Kritiek op live podium voor coronavirusleugens Amerikaanse president (23 maart 2020)

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.