e learning nvj

— maandag 23 maart 2020, 15:16 | 0 reacties, praat mee

Kritiek op live podium voor coronavirusleugens Amerikaanse president

President Trump tijdens een van zijn dagelijkse persconferenties met updates over het coronavirus - © Eric Baradat / AFP

In Amerika komt er steeds meer weerstand tegen het live uitzenden van de dagelijkse persconferentie met coronavirus-updates van president Trump. Journalisten roepen media op om die hele briefing niet meer live uit te zenden zolang de president leugens blijft vertellen. Laatste wijziging: 23 maart 2020, 15:16

“Eerlijk gezegd, dit gaat levens kosten,” aldus presentator en politiek commentator Rachel Maddow tijdens haar show op MSNBC. De afgelopen weken heeft Trump volgens Maddow een aaneenschakeling van leugens vertelt over bijvoorbeeld een medicijn - dat er dus nog niet is- , over de hoeveelheid testen die al zijn uitgevoerd - veel minder dan Trump zei - en dat de marine op korte termijn twee medische schepen zou sturen die patiënten zouden behandelen - de betreffende schepen liggen aan wal in verband met onderhoud. Maddow noemt het een patroon: dat de president vertelt wat mensen graag zouden willen horen, “maar het is niet waar”.

“We zouden ons moeten inenten tegen de schadelijke impact van die voortdurende valse beloften en verklaringen door de president. En erkennen dat als hij over het coronavirus-epidemie praat, [...], dat hij dan liegt. Zelfs als hij vertelt wat hij heeft gedaan of wat hij gaat doen, hij liegt constant.” [..] Deze dagelijkse briefing van het Witte Huis zijn een litanie van dingen van de president die geweldig zouden zijn als ze waar zouden zijn, maar dat zijn ze niet. [...] Als het aan mij zou liggen dan zou ik die briefings niet meer uitzenden op nationale televisie. Niet uit wrok, maar omdat het misinformatie is. [...] Als hij blijft liegen, zoals hij nu elke dag doet over onderwerpen die zo belangrijk zijn, dan moeten we allemaal stoppen met dit uit te zenden. Dit kost levens.”

Ook the Washington Post deelt deze mening. Volgens de krant zijn de persconferenties een vervanging geworden voor zijn campagnebijeenkomsten die zijn stopgezet door de verspreiding van het coronavirus. Ze doen echter meer kwaad dan goed en hij verspreidt misinformatie terwijl hij werkt aan zijn eigen politieke voordeel. Het is volgens de krant niet meer genoeg om verklaringen van Trump achteraf te factchecken, dat gaat niet ver genoeg nu de president zoveel schade toebrengt aan het welzijn van het publiek.

“Het is heel goed mogelijk dat we bij het live uitzenden van deze persconferenties of het snel publiceren en uitzenden van zijn woorden in mobiele pushberichten, ons publiek actief verkeerd informeren”, schreef Alex Koppelman, hoofdredacteur van CNN Business, in een e-mail voor de Reliable Sources nieuwsbrief.

“Radicale verandering is noodzakelijk: kabelnetwerken en andere nieuwsorganisaties die de briefings van de president live uitzenden moeten daarmee ophouden. Moeten ze het nieuws behandelen dat uit de bijeenkomst volgt? Natuurlijk. Grondig en meedogenloos - met context- en feitencontrole ingebouwd in elke stap en in elke fase,” aldus The Washington Post.

“Trump heeft keer op keer bewezen dat hij niet om waarheid geeft, dat hij zijn financiële en politieke eigenbelang boven dat van het publiek plaatst en dat hij de rol van de pers in een democratie niet begrijpt. En nu staan levens op het spel.”

Op Twitter gaat de hashtag: #StopBroadcastingTrumpNow al rond.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.