— donderdag 2 november 2023, 12:05 | 0 reacties, praat mee

Transfer Thursday: NRC moet op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur en Whitney Janssen nieuw gezicht bij EenVandaag

René Moerland, scheidend hoofdredacteur van dagblad NRC. | Robin van Lonkhuijsen / ANP

René Moerland stapt op als hoofdredacteur bij NRC en Hannah van der Wurff verlaat Trouw om deel te worden van DPG Media's audioteam Audionize. Journalist Dennis Boxhoorn wordt persvoorlichter en het Noordhollands Daglbad verwerft voor een onbekend bedrag de diensten van Leander Mascini. Dit en meer in de Transfer Thursday, waarin Villamedia de ontwikkelingen op de journalistieke arbeidsmarkt volgt. Laatste wijziging: 3 november 2023, 08:01

Deze week kondigde NRC-hoofdredacteur René Moerland onverwacht zijn vertrek aan. Moerland verruilt het Rokin in Amsterdam voor de Karel de Grotelaan in Brussel. Hij gaat Euractiv leiden, het op de Europese Unie gerichte nieuwsplatform dat afgelopen mei in handen kwam van Mediahuis.

Moerland stelde het te gaan betreuren als hij “deze stap niet zet”, vertelde hij zijn werknemers. Voor veel redacteuren kwam de overstap als een verrassing. Een zoektocht naar een vervanger wordt volgens de krant “op korte termijn” ingezet.

Correspondent Dennis Boxhoorn meldt op Twitter/X dat hij na acht jaar NRC de journalistiek van de andere kant gaat bekijken. Hij wordt persvoorlichter bij hulporganisatie Stichting Vluchteling.

Leander Mascini maakt na 5,5 jaar Gooi en Eemlander de overstap naar het Noordhollands Dagblad, waar hij per 1 december verslaggever in de Zaanstreek en Waterland wordt. “Over de transfersom worden geen mededelingen gedaan”, grapt Mascini op Twitter/X.

Trouw-journalist Hannah van der Wurff vertrekt bij de krant naar het audioteam van uitgever DPG Media, Audionize. “Ik kijk er onwijs naar uit om bij dit team van ijzersterke podcastmakers het vak verder te leren en mooie verhalende producties op te zetten. Gelukkig ook voor Trouw!”, aldus Van der Wurff op LinkedIn.

Robert Alblas wordt interim-uitgever bij Roularta Media Nederland (o.a. tijdschrift EW, KIJK, Plus en Vorsten), meldt hij op LinkedIn.

Talking about EW, BNR-journalist Lotte Elbrink stapt over naar de economieredactie van dat tijdschrift. Dat meldt Elbrink op LinkedIn. “Ik kijk ernaar uit om weer te gaan schrijven en mooie journalistieke verhalen te produceren voor dit blad.”

Video-editor Joanne Landman vertekt na zes jaar bij productiehuis EMG om te gaan freelancen. De eerste klus is al binnen, schrijft Landman op LinkedIn: per 1 december gaat ze werken aan een nieuw EO-kinderprogramma.

Na een jaartje als een van de gezichten van NOS op 3, gaat Whitney Janssen met ingang van 2024 online-explainers maken voor actualiteitenrubriek EenVandaag en meerdere dagen per week op televsiei de rubriek Nieuwstrend presenteren. Daarin wordt ingezoomd op één specifiek onderwerp.

Ze vervangt Hila Noorzai, die Nieuwstrend jarenlang presenteerde. Noorzai is met ingang van deze maand een van de vaste presentatoren van EenVandaag. “Whitney is een natuurtalent in het vertellen van verhalen; toegankelijk en begrijpelijk. We zijn heel blij dat ze EenVandaag zowel op tv als online komt versterken”, aldus hoofdredacteur René van Brakel.

Frans van der Vlis is begonnen als redacteur online bij Psychologie Magazine, meldt hij op LinkedIn. Hij was vorig jaar stagair, maar noemt het “heel fijn om weer aan de slag te gaan met deze interessante inhoud en de leuke redactie.”

Volkskrant-journalist Niels Waarlo doet intern een stoelendans en gaat over de Nederlandse hightech-sector en duurzaamheid schrijven bij de economieredactie, meldt hij op LinkedIn.

Bij De Telegraaf doet Martijn Schoolenberg hetzelfde en ondergaat zelfs een milde nomen est omen: Schoolenberg is per deze maand onderwijsverslaggever bij de T., meldt hij op LinkedIn.

Tanja Kok vertrekt bij Hart van Nederland om voor Omroep WNL het ochtendprogramma Goedemorgen Nederland te gaan presenteren. “Ook ga ik aan de slag als maker en presentator van Stand van Nederland: Generatie Next”, meldt Kok op Instgram. In dat programma worden maatschappelijke economische vraagstukken behandeld die millennials bezig houden.

Journalist Richard Stekelenburg is deze week begonnen bij het Haarlems Dagblad. Vorige week vrijdag was Stekelenburgs laatste dag bij dagblad Kennemerland. Die lieten hem niet met lege handen vertrekken, maar gaven een letterlijke afvloeiingsregeling mee in bier- en bittervorm.

Gerard Schuiteman heeft zitting genomen in de Raad van Toezicht van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (BJP). Schuiteman is ook lid van de zogeheten auditcommissie van het fonds. Hij is zakelijk directeur-bestuurder bij de regionale publieke omroep RTV Utrecht en bij de lokale omroep OUS voor de stad Utrecht.

“Journalistiek hoort een vanzelfsprekend onderdeel van een democratische samenleving te zijn en verdient alle aandacht en bescherming. Het Fonds BJP vervult voor de journalistiek in Nederland een buitengewoon belangrijke functie. Ik verheug me erop als RvT-lid mijn steentje bij te dragen aan de missie van het Fonds BJP”, zegt Schuiteman.

Nieuwe stap in je loopbaan of ken je iemand die een transfer maakt? Laat het Villamedia weten. Mail de redactie via redactie@villamedia.nl o.v.v. ‘Transfer’

Bekijk meer van

Transfer Thursday

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.