persveilig seminar

— donderdag 24 maart 2022, 12:00 | 0 reacties, praat mee

Transfer Thursday: nieuwe adjunct bij de Stentor, Staatsen Dorresteijn nieuw presentatie-duo; Ghislaine Plag met sabbatical

ANP - © Roos Koole / ANP

In deze wekelijkse rubriek verzamelen we transfers van collega's. Carin Smolders nieuwe adjunct-hoofdredacteur de Stentor, Lara Billie Rense stopt bij Nieuws en Co., nieuw presentatie-duo voor de BNR-middag en Xander van der Wulp vervangt Ron Fresen als politiek duider bij de NOS. Laatste wijziging: 24 maart 2022, 17:11

Wetenschapsjournalist Anne van Kessel is op 22 maart benoemd tot voorzitter van de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en -communicatie Nederland (VWN). Van Kessel, die als freelancer onder andere werkt voor NRC, KIJK, NEMO Kennislink en Quest, volgt Krijn Soeteman op. Soeteman vervulde de functie zes jaar.

Carin Smolders wordt per 1 april adjunct-hoofdredacteur van DPG Media-titel de Stentor. Smolders werkt ruim drie jaar bij de Stentor als chef en gaat samen met hoofdredacteur Sylvia Cools leiding geven aan de Stentor. Smolders werkte eerder onder meer voor het AD, ANP en RTL Nieuws. Naast de adjunct-functie blijft Smolders de rol van chef vervullen.

Renze Klamer vertrekt bij de publieke omroep en maakt de overstap naar RTL. Hij krijgt daar vanaf augustus een eigen late-night talkshow, naam nog onbekend. Klamer tekende een contract voor zeker twee jaar, nadat hij RTL’s content-directeur Peter van der Vorst zelf had benaderd. Klamer: “Waarom wachten tot je gebeld wordt?”

Lara Billie Rense stopt bij radioprogramma Nieuws en Co. Fleur Wallenberg neemt het over. 

Op een vraag van Antoinnette Scheulderman waarom ze vertrekt, zegt Rense: “Ik voel dat het tijd is. Ik ben minder nieuwsgierig naar de ophef van het dagelijkse nieuws. Ik wil er graag verder vanaf staan, langere gesprekken voeren en ook op andere manieren van betekenis te zijn. Ik ga sowieso invallen bij Het Oog op Morgen en kijken wat er komt of ontstaat.”

Xander van der Wulp volgt Ron Fresen op als vaste politiek duider NOS Journaal. Van der Wulp is al regelmatig te zien in die rol. Fresen maakte in oktober vorig jaar bekend dat hij ongeneeslijk ziek is en ondanks de ‘zware prachtbaan’ resterende tijd met familie en kleinkind wil doorbrengen. Van der Wulp blijft naast zijn werk als politiek duider ook de podcast De Stemming van Vullings en Van der Wulp maken, samen met journalist Joost Vullings.

Liesbeth Staats en Kees Dorresteijn streden vanaf volgende maand op als duo-presentatoren op BNR Nieuwsradio. Staats en Dorresteijn werken al enkele jaren voor BNR. Het programma zal op werkdagen in de middag tussen 16:00 en 18:30 uur te horen zijn, meldt BNR.

NRC-verslaggever Eppo König stapt over van Rotterdam naar Den Haag: hij wordt onderdeel van de politieke redactie.

Radioman Biem Buijs gaat vanaf maandag 2 mei aan de slag als nieuwe radiopresentator van het middagprogramma Lunchpauze op Radio Gelderland. Daarmee neemt hij de plek over van Irene ten Voorde, die vanaf 28 maart de middagshow Thuis in Gelderland presenteert.

Datajournalist Dominique Voss stapt over van De Stentor naar het AD. Zij gaat voor het AD en de regiotitels een team opzetten om ‘datagedreven’ verhalen te maken - conclusies die je trekt uit grote hoeveelheden - en voor de meesten ondoordringbare - ruwe data.

NPO Radio 1-presentatrice Ghislaine Plag is de komende tijd even niet meer te horen op de radio. Ze neemt voor enkele maanden een sabbatical, aldus een woordvoerder van KRO-NCRV tegenover RTL Boulevard . De uitzendingen van het programma Spraakmakers komen voorlopig geheel voor rekening van Carl-Johan de Zwart. De twee presenteren de show normaal gesproken afwisselend.

Vanaf 1 april is Erwin Schievink de nieuwe eindredacteur van Argos, het onderzoeksplatform op radio, TV en online van HUMAN en de VPRO. Schievink was eindredacteur bij de talkshow M, die niet meer van pauze terugkeert. Eerder was hij eindredacteur van consumentenprogramma Kassa (BNNVARA) en Editie NL (RTL). Daarnaast is hij journalistlid bij de Raad voor Journalistiek. Hij begon zijn carrière bij TROS Radar als redacteur, later werd hij daar verslaggever en eindredacteur.

Bekijk meer van

Transfer Thursday

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.