e learning nvj

— dinsdag 21 september 2021, 08:50 | 1 reactie, praat mee

Topman DPG Media kondigt stappen aan tegen Google

Topman Erik Roddenhof van DPG Media kondigt stappen aan tegen Google News. In een interview met Adformatie zegt hij dat de juridische afdeling van de uitgeverij bezig is met de zaak. Laatste wijziging: 21 september 2021, 14:30

De macht van Google is de uitgever al langer een doorn in het oog. “Google News is bijna onze homepage en daar hebben ze geen euro aan uitgegeven en wij miljoenen euro’s. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Dat is juristenwerk. Wij hebben nooit afspraken gemaakt met Google dus daar gaan we wat aan doen. Door de nieuwe uitgeverswet is dat kansrijk, daar ben ik blij mee. Content mag je niet gewoon stelen.”

DPG Media was een van de uitgevers die in juli bekendmaakte samen met commerciële en publieke omroepen in Nederland een gezamenlijk beheer van het uitgeversrecht te onderzoeken. Op die manier kunnen zij zelf bepalen hoe nieuwscontent online wordt gedeeld. Afgelopen juni ging de nieuwe regelgeving rondom het auteursrecht in. De nieuwe wetgeving moet makers een betere onderhandelingspositie geven en zorgen voor een beter functionerende markt voor auteursrechtelijk beschermd materiaal. Trouw schreef toen al dat DPG Media inmiddels groot genoeg is om de strijd aan te gaan met de techreuzen.

Een van de dingen die DPG media heeft ondernomen om los te komen van ‘big tech’ is de bouw van een eigen advertentiesysteem. Het afgelopen jaar werd gebouwd aan een eigen advertentie-ecosysteem dat de ‘trusted web’ wordt genoemd. De internationaal geldende standaard van IAB-formaten wordt uit gefaseerd. In de plaats komt seamless advertising, eigen online advertentieformaten die maximaal met de online verhalen vermengen. Meer bij Adformatie

Bekijk meer van

Erik Roddenhof DPG Media

Praat mee

1 reactie

Fulko Tjerks, 22 september 2021, 15:52

Heel goed dat je dit doet Erik. En hoog tijd ook!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.