Taliban komen met nieuwe beperkingen voor media

De Taliban hebben nieuwe beperkingen opgelegd aan de media in Afghanistan, meldt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Afghaanse journalisten hebben middels persvrijheidsorganisatie RSF een beroep gedaan op de internationale gemeenschap om in actie te komen en de op te komen voor de persvrijheid in Afghanistan.
HRW kon nieuwe richtlijnen voor journalisten inzien. Daarin zou staan dat hun berichtgeving niet “strijdig mag zijn met de islam”, “niet beledigend mag zijn voor landelijke functionarissen” of “de nieuwsinhoud verdraaien”. Journalisten moeten “ervoor zorgen dat hun berichtgeving evenwichtig is” en niet rapporteren over “zaken die niet zijn bevestigd door functionarissen” of over kwesties die “een negatieve invloed kunnen hebben op de houding van het publiek”.
De mensenrechtenorganisatie noemt die richtlijnen zo algemeen en vaag dat vrijwel alle kritische berichtgeving over de Taliban feitelijk is verboden.
“Ondanks de belofte van de Taliban dat media die ‘islamitische waarden’ respecteren gewoon kunnen doorwerken, zijn de nieuwe regels verstikkend voor de persvrijheid in het land”, concludeert HRW-bestuurder Patricia Gossman in een verklaring. “De regels van de Taliban zijn zo algemeen dat journalisten aan zelfcensuur doen en vrezen dat ze in de gevangenis belanden.”
Het hoofd van een belangenbehartigingsgroep van journalisten vertelde Human Rights Watch dat de Taliban ook minstens 32 journalisten in hechtenis hebben genomen sinds ze op 15 augustus in Kabul aan de macht kwamen. De meesten werden vrijgelaten na waarschuwingen over hun berichtgeving, maar sommigen zijn mishandeld. De Taliban heeft ook journalisten ontboden en hen gewaarschuwd dat hun berichtgeving “propaganda” was en moest stoppen, aldus HRW.
Veel Afghaanse journalisten zijn het land ontvlucht of zijn ondergedoken, en tal van media, vooral buiten de grote steden, zijn helemaal gesloten.
Meer dan 100 anonieme Afghaanse journalisten hebben via Reporters Without Borders (RSF) een dringend beroep gedaan op de internationale gemeenschap. De internationale gemeenschap wordt opgeroepen actie te ondernemen om de persvrijheid in Afghanistan levend te houden. De vele incidenten in het veld, de steeds flagrante inmenging van de Taliban in het werk van de media en het feit dat een zeer groot aantal vrouwelijke journalisten het nu onmogelijk vinden om door te werken, zijn allemaal redenen om het ergste te vrezen.
Om ervoor te zorgen dat de journalistiek in Afghanistan kan worden voortgezet, zoeken de Afghaanse journalisten garanties voor bescherming, met name voor vrouwelijke journalisten die willen blijven werken, en middelen om Afghaanse media aan te moedigen door te gaan of te heropenen. Ook moet hulp worden geboden aan degenen die naar het buitenland zijn gevlucht, zodat zij als journalist kunnen blijven werken. En degene die dringend een toevluchtsoord nodig hebben, moeten kunnen rekenen op de volledige steun van westerse landen.
Lees ook:
Hans Jaap Melissen: ‘De rollen zijn nu omgedraaid, ik ben de tolk en chauffeur’ (30 september 2021)
Persvrijheid in Afghanistan op sterven na dood (14 september 2021)
Persvrijheid Afghanistan brokkelt af: gewapende interviews, vrouwelijke journalisten terzijde geschoven (31 augustus 2021)
Afghanistan: Nederlandse evacuatievluchten later vandaag gestaakt (26 augustus 2021)
‘Teller geëvacueerde Afghaanse mediawerkers op 24’ (26 augustus 2021)
Praat mee