Afghanistan: Nederlandse evacuatievluchten later vandaag gestaakt

UPDATE Nederland staakt "naar alle waarschijnlijkheid later vandaag" vluchten vanaf het vliegveld van Kabul, schrijven ministers Bijleveld (Defensie) en Kaag (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. De Verenigde Staten hebben Nederland meegedeeld dat ze de volledige capaciteit van het vliegveld nodig hebben om grote aantallen Amerikaanse militairen en materieel te kunnen uitvliegen.
De Amerikanen werken onder een harde deadline van 31 augustus. Een verzoek aan de Taliban voor verlenging werd eerder afgewezen.
Kaag en Bijleveld noement het besluit het vertrekplan te activeren “een pijnlijk moment, omdat dit betekent dat ondanks alle grote inspanningen van de afgelopen periode, mensen die in aanmerking komen voor evacuatie naar Nederland achter zullen blijven.”
Daaronder bevinden zich dan ook nog meerdere Afghanen die voor Nederlandse media hebben gewerkt en nog wachten op evacuatie. Op dit moment zijn er 86 mensen naar Nederland gehaald - mediawerkers en hun familie.
Free Press Unlimited (FPU) laat weten dat het om half tien plaatselijke tijd het vliegveld in Kabul is gesloten voor evacuatie door Nederland. Een fixer met zijn gezin kon nog naar binnen, voor twee anderen was het laat, vertelt FPU-directeur Leon Willems.
“Het beeld vanuit onze collega organisaties internationaal is dat er helaas weinig succes is behaald om mediapersoneel naar andere landen te evacueren. Dus er zijn nog veel mensen in gevaar”, aldus Willems.
Op de vraag welke alternatieve vluchtroutes er mogelijk zijn nu het vliegveld op slot gaat, stelt Willems dat daar nog veel onduidelijk over is. De organisatie is bezig met een inventarisatie waar behoefte aan is.
Nu mediawerkers het land niet meer uit kunnen, stijgt de vraag naar safe houses. Door gebrek aan geld kunnen deze safe houses maar moeizaam in stand gehouden worden. Er is onmiddellijke politieke en logistieke aandacht van de evacuerende staten nodig voor dit probleem, aldus Willems.
Het gebrek aan overzicht rondom de situatie búiten Kabul is een probleem waarvoor FPU ook dringend aandacht vraagt bij Nederland en multilaterale organisaties.
Nederland zal landgenoten die nog in Afghanistan zijn, Afghaanse tolken en hun gezinnen die voor Nederland hebben gewerkt en andere ‘hoogrisicogroepen’ blijven bijstaan. Indien mogelijk worden mensen met latere vluchten van coalitiepartners meegenomen. Nederland heeft daarover afspraken gemaakt.
Bijleveld en Kaag schrijven dat, door een zeer snel verslechterende situatie op en rond het vliegveld, Nederland niet meer zal kunnen assisteren bij toegang krijgen tot het vliegveld.
“Er wordt al het mogelijke gedaan om de enkele honderden personen die nu binnen de poorten van het vliegveld zijn mee te nemen op de vluchten die voor vandaag gepland staan. De aanwezige militairen en het ambassadeteam zullen zelf met de laatste vluchten vertrekken”, aldus de ministers. Meer bij Rijksoverheid
Praat mee