— donderdag 26 augustus 2021, 09:22 | 0 reacties, praat mee

‘Teller geëvacueerde Afghaanse mediawerkers op 24’

Op het vliegveld van Kabul gaan de evacuaties door, met een dreigende harde deadline van 31 augustus | Xinhua

Er zijn op dit moment 24 Afghaanse mediawerkers naar Nederland overgebracht, meldt Free Press Unlimited (FPU) op vragen van NU.nl over de laatste stand. Ook gezinsleden zijn meegekomen: het gaat in totaal om 86 mensen.

De medewerkers werkten bijvoorbeeld als fixer of vertaler voor Nederlandse media en lopen in Afghanistan gevaar. De risico’s van een afrekening zijn niet denkbeeldig:

Huiszoekingen nemen toe, waarbij de Taliban onder meer buitgemaakte biometrische meetapparatuur en databases inzetten. Bij een zoektocht naar een Afghaanse journalist die voor Deutsche Welle werkt, werd een familielid gedood.

De tijd voor evacuatie dringt: de Taliban houden de Verenigde Staten aan hun belofte op 31 augustus het land te verlaten. Een verzoek om verlenging werd afgewezen. De Verenigde Staten en Australië raden burgers af nog naar het vliegveld van Kabul te komen: er zouden indicaties zijn dat terreurgroep IS een aanslag voorbereidt.

Jantine van Herwijnen van FPU zegt tegenover NU.nl dat de samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken goed verloopt. Namenlijsten die door Nederlandse media zijn samengesteld werden serieus genomen. Volgens Van Herwijnen wachten er nog veel mensen op vertrek, maar zijn er ook “hartverscheurende” gevallen waar mensen het vliegveld van Kabul niet kunnen bereiken of vanwege zieke kinderen of geliefden niet kúnnen vertrekken.

FPU zegt dat ook niet iedereen is getraceerd. Directeur Leon Willems wil niet achterover leunen, ondanks al geslaagde evacuaties: ““Het gevoel dat we meer hadden moeten doen blijft knagen.”  Meer bij NU.nl

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.