— dinsdag 31 augustus 2021, 10:42 | 0 reacties, praat mee

Persvrijheid Afghanistan brokkelt af: gewapende interviews, vrouwelijke journalisten terzijde geschoven

Interviewer Mirwais Haidari Haqdoost, met zwaarbewapend publiek vóór de camera | Peace TV Afghanistan

Dat de Taliban na twintig jaar weer de dienst uitmaken in Afghanistan blijkt uit opmerkelijke beelden van de Afghaanse nieuwszender Peace TV. Nieuwslezer Mirwais Haidari Haqdoost interviewt een Taliban-commandant, omringd door gewapende mannen. De nieuwslezer hanteert voor Afghanistan de term 'Islamitisch Emiraat', waar de Taliban de voorkeur aan geven.

De commandant die wordt geïnterviewd leest een verklaring voor en zegt dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken. “Blijf thuis. Je thuisland heeft je nodig”, aldus de commandant. De Taliban beloven levens en goed te beschermen. Ook blijft uitreizen mogelijk, mits mensen over de juiste papieren beschikken, stelt de commandant.

Een andere herinnering dat Afhganistan niet langer dezelfde vrijheden biedt is de vlucht van de 24-jarige journaliste Beheshta Arghand, die in de laatste dagen van de volledige overname op nieuwszender TOLO een Taliban-leider interviewde.

Het voor Afghaanse begrippen historische interview - een vrouw die een Taliban-commandant interviewt - leek een indicatie van een gematigde Taliban.

Tegenover CNN zegt Arghand dat als de Taliban hun beloften rondom (pers)vrijheid gestand doen “en er voor mij geen gevaar meer bestaat”, ze naar Afghanistan wil terugkeren.

Bij TOLO en andere Afghaanse zenders zijn vrouwelijke journalisten en nieuwslezers ontslagen of vervangen door mannen. Het Afghaanse onderzoeksjournalistieke platform Etilaatroz postte een foto van de laatste Amerikaanse soldaat die het land verliet.

Op de site van TOLO werd dit weekend een noodkreet aan de internationale gemeenschap gepubliceerd, ondertekend door 150 journalisten. Ze vragen de internationale gemeenschap Afghaanse journalisten en de in twintig jaar opgebouwde persvrijheid te helpen verdedigen.

Bekijk meer van

Afghanistan

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.