data als kans

— maandag 23 augustus 2021, 08:59 | 0 reacties, praat mee

De Taliban en de overname van een Afghaanse tv-zender

Taliban-strijders controleren auto's in Kabul - © EPA

Voor de pers in Afghanistan wordt het steeds moeilijker om hun werk te doen sinds de Taliban de greep op het land verstevigt. Bij de NOS is een verhaal over de veranderingen bij het progressieve Sharq Network, een mediabedrijf dat in de afgelopen twintig jaar werd opgebouwd, met behulp van Amerikaans geld. Laatste wijziging: 11 februari 2022, 12:09

De zender zond films en muziek uit en er werden programma’s gemaakt over mensenrechten en er werd kritisch bericht over de politiek.

NOS-correspondent Lucas Waagmeester schrijft hoe journalisten en technici van Sharq-TV hun zender overdragen als Kabul is gevallen. De Taliban stond meteen op de stoep bij de zender, zo is te zien op video. Een woordvoerder nam plaats in de studio en las een boodschap voor. Hij vertelde dat de Taliban Afghanistan hebben heroverd en dat de kijker niet bang hoeft te zijn. “Ons tv-kanaal ging na die uitzending op zwart”, zegt eigenaar Shafiqullah Shaiq, “en op de radio wordt de boodschap de hele dag herhaald.”

Shaiq, inmiddels woonachtig in Washington, vertelt dat medewerkers niet meer naar kantoor durven, “zeker de vrouwelijke verslaggevers en presentatoren durven hun huis niet uit. De redactie van ons nieuwsprogramma is leeg”.

Wen week na de inname van Kabul is Sharq Network weer voorzichtig begonnen met uitzenden: islamitische dramaseries, die normaal zijn gereserveerd voor tijdens de ramadan. Shaiq start ze in vanuit een computersysteem in zijn woonkamer in Washington. Het is wachten op officiële nieuwe richtlijnen van de Taliban, voordat de cameraploegen weer de straat op gaan, maar de verwachting van Shaiq is dat er weinig vrijheid meer overblijft en dat muziek en films iets van het verleden zullen zijn.

Bekijk meer van

Taliban Afghanistan

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.