— dinsdag 14 september 2021, 14:00 | 0 reacties, praat mee

Persvrijheid in Afghanistan op sterven na dood

© Wakil Kohsar / AFP

Het hoofd van de International Federation of Journalists (IFJ) voorziet een 'zwarte toekomst' voor 1300 journalisten in Afghanistan, zo schrijft The Guardian. De journalistiek dreigt daar te verdwijnen, omdat de reporters die werken onder de Taliban stelselmatig mishandeld worden of in de gevangenis belanden. Laatste wijziging: 16 september 2021, 12:42

Op 7 september werd de Afghaanse fotograaf Morteza Samadi gevangengenomen door de Taliban. Dit gebeurde toen hij verslag deed van een protest in de stad Herat. Volgens een woordvoerder van de Taliban werd Samadi gevangengenomen omdat hij het protest tegen de Taliban zou hebben geleid, zo schrijft het Committee to Protect Journalists (CPJ).

“De opsluiting van de Afghaanse journalist Morteza Samadi bewijst wederom dat de Taliban zich niet aan hun eerdere beloftes kunnen houden: namelijk dat media-werkers ongehinderd hun werk mogen doen,” stelt Carlos Martinez de la Serna, programmadirecteur van CPJ. “De Taliban moet Samadi direct vrijlaten, en stoppen met journalisten lastigvallen die hun werk proberen te doen.”

Samadi viel die dag niet als enige ten prooi aan de Taliban. Twee andere journalisten die verslag deden van de anti-Taliban protesten bij Kabul, werden geschopt en geslagen door een speciale eenheid. Tevens werden zij bedreigd met opsluiting als ze door zouden gaan met hun verslaggeving. De Taliban hadden zo nog veertien andere journalisten opgesloten. Deze zijn overigens ook weer vrijgelaten.

Anthony Bellanger, algemeen secretaris van de IFJ, voorziet een sombere toekomst voor de Afghaanse journalistiek. “De Taliban wil voor nu niet al te veel opschudding veroorzaken, maar uiteindelijk willen ze overal controle over krijgen, dus ook de buitenlandse pers,” zegt hij in gesprek met The Guardian. “In dergelijke situaties gebeurt het vaak dat de buitenlandse journalisten worden gezien als agenten van buitenlandse regeringen. Volgens mij zal er een officiële omroep - een Taliban-omroep - komen, zonder vrouwen. Alle andere journalisten zullen verdwijnen. Het is nooit makkelijk geweest. Zelfs vóór de opkomst van de Taliban werden er al journalisten gedood, maar nu is de situatie helemaal erbarmelijk.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.