data als kans

— maandag 31 januari 2022, 10:50 | 0 reacties, praat mee

Spotify komt met informatielabel bij podcasts na kritiek op nalatigheid rondom desinformatie

Topman Daniel Ek belooft meer te doen tegen desinformatie op het platform. Het blijft voorlopig bij een label rond podcasts die onder meer het coronavirus en vaccinaties bespreken. | AFP

Spotify-topman Daniel Ek heeft stappen aangekondigd om meer te doen tegen desinformatie op het platform. Het platform kreeg kritiek omdat het een podium biedt aan mensen die twijfel zaaien over coronabeleid en de werking van vaccins. Diverse artiesten lieten uit protest hun muziekcatalogus verwijderen. Laatste wijziging: 31 januari 2022, 15:05

Ek schrijft dat Spotify altijd proactief op desinformatie reageert, maar “toegegeven, niet transparant genoeg te zijn geweest” over de regels die het platform hanteert. Volgens de topman is de boodschap - vooral vanuit de medische en wetenschappelijke gemeenschap - overgekomen.

Deze groep drong de afgelopen weken aan op maatregelen tegen gevaarlijke desinformatie, dat - onder meer - via de populaire podcast van Joe Rogan wordt verspreid. Spotify betaalde Rogan 100 miljoen dollar om exclusief voor het platform te komen werken. Rogans podcast zou inmiddels goed zijn 4,5 procent van alle podcaststreams op Spotify.

Artiest Neil Young - die in zijn jeugd polio overleefde maar daar permanente gevolgen van ondervindt - hekelde dat zijn muziek een platform deelde met zogeheten anti-vaxxers. Artieste Joni Mitchell besloot daarop hetzelfde te doen, samen goed voor bijna tien miljoen maandelijkse luisteraars. Ook andere artiesten kondigden aan hun muziek te laten verwijderen.

Ek noemt Rogan in zijn blogpost niet en gaat evenmin in op de stap van artiesten Young en Mitchell Hij zegt dat Spotify niet de rol op zich wil nemen van censor, maar tegelijk regels heeft en overtreders zal aanpakken.

In praktische zin gaat Spotify elke podcast waarin corona aan bod komt voorzien van een algemene verwijzing naar een nieuwe ‘covid-19 hub’, volgens Ek gevuld met actuele, ‘data-gedreven’ feitelijke informatie. Deze hub moet de komende dagen wereldwijd worden uitgerold.

Verder worden podcastmakers gewezen op geldende regels rondom desinformatie en de gevolgen als die worden overtreden. Verder wijst Ek op donaties die Spotify heeft gedaan aan organisaties die vaccinaties promoten. “Dit is geen uitputtend overzicht, maar hopelijk geeft dit een indruk hoe serieus ons bedrijf de pandemie neemt”, aldus Ek.

Makers moeten het dan overigens wel bont maken, blijkt uit de afgelopen zondag gepubliceerde regels: ontkennen dat ziekten als aids, corona of kanker bestaan, stellen dat deze ziekten deel uitmaken een of ander vooropgezet plan, dat vaccins zijn ontworpen om mensen te doden, promotie van het drinken van bleek om ziekten te bestrijden of mensen adviseren infecties na te jagen via zogeheten coronavirus-feestjes.

Bekijk meer van

Spotify Daniel Ek

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.