Nieuwe leden NVJ november

— maandag 7 februari 2022, 11:50 | 0 reacties, praat mee

Spotify laat podcast-ster Joe Rogan ongemoeid; tientallen oude afleveringen verwijderd

Spotify ging in 2018 naar de Amerikaanse beurs. De laatste zes maanden ging de beurskoers met 22 procent flink onderuit. Het is met een langzaam herstel bezig. | AFP

Spotify-topman Daniel Ek heeft in een interne memo aan werknemers zijn spijt betuigd over de lastige positie waarin ze zijn gebracht door het conflict rondom podcaster Joe Rogan. Naast klachten over gevaarlijke desinformatie in zijn podcast blijkt Rogan regelmatig racistische taal te bezigen; het platform heeft inmiddels tientallen oude afleveringen verwijderd. Laatste wijziging: 7 februari 2022, 11:55

Rogan beloofde eerder al “meer evenwicht” te zullen brengen in zijn afleveringen. In een korte video op Instagram zegt Rogan zich te schamen voor de recente compilaties van racistisch woordgebruik die op sociale media rondgingen. Zijn veelvuldig gebruik van het zogeheten n-word noemt hij nu “verschrikkelijk”.

Ek zegt dat hij Rogans woordgebruik veroordeelt en instemt met de verwijdering van sommige vroegere afleveringen. Dat is Rogans besluit, blijkt uit Eks memo. “Ik wil een ding heel duidelijk maken: ik geloof niet dat Joe het zwijgen opleggen het antwoord is”, aldus Ek. Hij stelt dat “het smoren van stemmen een hellend vlak is”.

De volledige interne memo werd door The Hollywood Reporter gepubliceerd.

In januari klaagden honderden wetenschappers, artsen en verplegers dat het platform desinformatie rondom vaccins een podium geeft en dat de populaire podcaster Rogan daar een gevaarlijk voorbeeld van is. Rogan nodigt regelmatig gasten uit die twijfel zaaien rondom de werking van vaccins en de oorsprong van corona.

Valse en maatschappelijk schadelijke uitspraken ondergraven publiek vertrouwen in wetenschappelijk onderzoek en op harde feiten gebaseerd coronabeleid, schreven ze.

Diverse muzikanten haalden de laatste weken hun catalogus van het platform. Ek erkende dat het platform laat reageert en lanceerde een portal met neutrale informatie en een verplicht label op podcasts waar corona(beleid) ter sprake komt.

In zijn recente interne memo en vermaning-zonder-gevolgen zegt Ek dat Spotify niet de uitgever is van Rogans podcast. Ook YouTube en Facebook gebruikten dit argument in het verleden. “Vanwege onze exclusieve licentie is de publieke perceptie anders”, klaagt Ek. In 2020 trok Spotify volgens schattingen zo’n 100 miljoen dollar uit om Rogan exclusief naar Spotify te lokken.

Vorige week stelde Ek in een uitgelekte peptalk voor werknemers dat Rogan binnenhalen het bedrijf de noodzakelijke invloed bracht om te groeien als podcast-platform. Ek: “Om eerlijk te zijn ben ik er zeker van dat, als we bepaalde keuzes niet hadden gemaakt, ons bedrijf niet zou zijn waar het nu is.”

Bekijk meer van

Spotify Joe Rogan Daniel Ek

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.