vlaams-nedellandse-beurs

— donderdag 13 januari 2022, 09:13 | 0 reacties, praat mee

‘Spotify nalatig in aanpak gevaarlijke desinformatie’

De populaire podcaster Joe Rogan biedt regelmatig een podium aan desinformatie-verspreiders, klagen de briefschrijvers uit het medische veld. | Gary A. Vasquez / USA TODAY Sports / Sipa USA

Een groep van tientallen wetenschappers, artsen en verplegers heeft Spotify een open brief gestuurd over het gebrek aan een desinformatiebeleid bij het platform. Ze verwijzen naar de podcast van Joe Rogan, waarin de afgelopen twee coronajaren doorlopend twijfel wordt gezaaid over coronabeleid en de werking van vaccins. Laatste wijziging: 28 januari 2022, 13:10

Eind vorig jaar was er een omstreden Amerikaanse viroloog en immunoloog te gast. Deze Robert Malone claimt - onterecht - uitvinder te zijn van de mRNA-vaccins. Malone kreeg door zijn desinformatie rondom corona een permanente verbanning van Twitter.

De briefschrijvers benadrukken dat de podcast van Joe Rogan met 11 miljoen luisteraars per aflevering een enorme invloed heeft. “Door valse en maatschappelijk schadelijke uitspraken te verspreiden, ondergraaft Spotify dat het publiek vertrouwen in wetenschappelijk onderzoek en zaait het twijfel over de koers die medische professionals op basis van harde gegevens bepalen”, aldus de ondertekenaars.

De briefschrijvers noemen Rogan slechts een voorbeeld, Spotify zou meer desinformatie-podcasts hosten. Vergelijkingen van vaccinaties en de Holocaust - onder meer door Malone in de podcast - zijn volgens de opstellers echter niet alleen verwerpelijk en aanstootgevend, maar ook medisch en cultureel gevaarlijk. De briefschrijvers wijzen op de gemiddelde leeftijd van het Rogan-publiek (24 jaar) en de statistiek dat ongevaccineerden in de leeftijdsgroep 12-34 tot twaalf keer meer kans maken in het ziekenhuis te belanden.

“Dat is niet alleen een wetenschappelijke of medische zorg; het is een sociaal probleem van een vernietigende omvang. Spotify is verantwoordelijk omdat het toestaat dat deze activiteiten op hun platform kan gedijen”, stellen de ondertekenaars. Het platform moet daarom haast maken met een serieuze aanpak van desinformatie op het platform.

De oproep komt op een moment dat ook een ander platform wordt gemaand meer te doen tegen desinformatie. YouTube is volgens tachtig wereldwijde factcheckers een belangrijk doorgeefluik voor desinformatie geworden. Ook zou er bij het platform nauwelijks aandacht zijn voor desinformatie buiten het Engelse taalgebied.

Of Spotify geneigd is in te grijpen is twijfelachtig. De Joe Rogan Experience is een exclusief Spotify-product. Het platform betaalde Rogan indertijd 100 miljoen dollar om naar Spotify over te stappen. Volgens zakensite Business Insider is alleen zijn podcast al goed voor 4,5 procent van alle podcaststreams op het platform.

Spotify stapt verder af van zelf nog podcasts produceren: het doekte de eigen studio onlangs op. Alle makers werden ontslagen.

Bekijk meer van

YouTube Spotify Joe Rogan

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.