basis naar compleet

— vrijdag 26 november 2021, 16:49 | 0 reacties, praat mee

Israël legt export van spionagesoftware aan banden

© Joel Saget / AFP

Israëlische bedrijven die cyberveiligheidstechnologie zoals spionagesoftware verkopen, mogen dat nog maar aan 37 landen doen. Eerst waren dit er 102, maar de Israëlische overheid heeft het aantal landen waaraan geleverd mag worden verkleind, meldt techwebsite CTech. Laatste wijziging: 2 februari 2022, 09:25

Op de bijgewerkte lijst staan nu nog vooral westerse landen, schrijft CTech, waaronder Nederland en België, maar bijvoorbeeld ook Japan en India. Ook over India zijn er berichten dat er burgerrechten in het geding zijn, meldt Tweakers. Landen als Marokko, Mexico, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten staan er niet meer op. Producenten van spywaremateriaal mogen nu geen software meer aan die landen mag verkopen.

Diverse van de geschrapte landen zijn ook landen die worden beschuldigd spyware te hebben gekocht van het omstreden Israëlische bedrijf NSO Group. Recent bleek NSO-spyware ‘Pegasus’ te zijn ingezet tegen journalisten van diverse internationale media. Zo zou Pegasus zijn gebruikt om familieleden en mensen rond de vermoorde Jamal Khashoggi, columnist voor de Washington Post, in de gaten te houden. Hij werd in Turkije vermoord door vermoedelijk huurmoordenaars die in opdracht van Saudi-Arabië werkten. Ook de Marokkaanse journalist Omar Radi zou slachtoffer zijn van de beruchte Pegasus-spyware.

Het is niet duidelijk of het inkorten van de lijst te maken heeft met de recente Amerikaanse actie om de software op een zwarte lijst te zetten, omdat de activiteiten volgens Amerika ‘in strijd zijn met de nationale veiligheid en belangen rondom het buitenlands beleid van de Verenigde Staten. Deze week werd ook bekend dat Apple een rechtszaak tegen de NSO Group start voor activiteiten die het onderneemt tegen Apple-klanten, waaronder journalisten. Naast straf voor het infecteren van telefoons en tablets wil Apple afdwingen dat NSO Group geen gebruik meer mag maken van Apple’s hard- en software en omliggende diensten.

Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) startte eerder dit jaar een campagne waarin regeringen worden opgeroepen het gebruik van spyware te stoppen. Ook riep de persvrijheidsorganisatie op maatregelen te nemen om te voorkomen dat staten met een slechte reputatie op het gebied van persvrijheid dergelijke technologie in handen kunnen krijgen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.