Israël legt export van spionagesoftware aan banden

Israëlische bedrijven die cyberveiligheidstechnologie zoals spionagesoftware verkopen, mogen dat nog maar aan 37 landen doen. Eerst waren dit er 102, maar de Israëlische overheid heeft het aantal landen waaraan geleverd mag worden verkleind, meldt techwebsite CTech.
Op de bijgewerkte lijst staan nu nog vooral westerse landen, schrijft CTech, waaronder Nederland en België, maar bijvoorbeeld ook Japan en India. Ook over India zijn er berichten dat er burgerrechten in het geding zijn, meldt Tweakers. Landen als Marokko, Mexico, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten staan er niet meer op. Producenten van spywaremateriaal mogen nu geen software meer aan die landen mag verkopen.
Diverse van de geschrapte landen zijn ook landen die worden beschuldigd spyware te hebben gekocht van het omstreden Israëlische bedrijf NSO Group. Recent bleek NSO-spyware ‘Pegasus’ te zijn ingezet tegen journalisten van diverse internationale media. Zo zou Pegasus zijn gebruikt om familieleden en mensen rond de vermoorde Jamal Khashoggi, columnist voor de Washington Post, in de gaten te houden. Hij werd in Turkije vermoord door vermoedelijk huurmoordenaars die in opdracht van Saudi-Arabië werkten. Ook de Marokkaanse journalist Omar Radi zou slachtoffer zijn van de beruchte Pegasus-spyware.
Het is niet duidelijk of het inkorten van de lijst te maken heeft met de recente Amerikaanse actie om de software op een zwarte lijst te zetten, omdat de activiteiten volgens Amerika ‘in strijd zijn met de nationale veiligheid en belangen rondom het buitenlands beleid van de Verenigde Staten. Deze week werd ook bekend dat Apple een rechtszaak tegen de NSO Group start voor activiteiten die het onderneemt tegen Apple-klanten, waaronder journalisten. Naast straf voor het infecteren van telefoons en tablets wil Apple afdwingen dat NSO Group geen gebruik meer mag maken van Apple’s hard- en software en omliggende diensten.
Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) startte eerder dit jaar een campagne waarin regeringen worden opgeroepen het gebruik van spyware te stoppen. Ook riep de persvrijheidsorganisatie op maatregelen te nemen om te voorkomen dat staten met een slechte reputatie op het gebied van persvrijheid dergelijke technologie in handen kunnen krijgen.
Praat mee