onderzoek covid en journalistiek

— maandag 13 juli 2020, 16:17 | 0 reacties, praat mee

Amnesty verliest zaak tegen Israëlische maker van spionagesoftware

Het hoofdkantoor van de NSO Group in Israël | Jack Guez / AFP

Er hoeft geen exportverbod te komen voor spionagesoftware van het Israëlische bedrijf NSO, heeft een rechter in Tel Aviv besloten. Mensenrechtenorganisatie Amnesty was een rechtszaak begonnen omdat de software die is bedoeld telefoons af te luisteren door bepaalde overheden ook tegen journalisten en mensenrechtenactivisten wordt gebruikt.

De zaak werd begin dit jaar gestart, maar viel op omdat de behandeling op aandringen van het Israëlische ministerie van Defensie achter gesloten deuren moest plaatsvinden. NSO zegt dat de software is bedoeld om terroristen op te sporen.

Amnesty zegt dat de export van de software ook anderen in gevaar brengt, maar de rechter stelt dat er voldoende waarborgen zijn die voorkomen dat de software bij repressieve regeringen terecht komt.

Het betekent niet het einde van zaken tegen NSO, meldt NU: er loopt onder meer een zaak die is aangespannen door een vriend van journalist Jamal Khashoggi. Saudi-Arabië zou NSO-software tegen Khashoggi hebben ingezet.

De journalist werd in 2018 naar de Saudische ambassade in Istanbul gelokt en daar vermoord. Volgens de Saudische autoriteiten ging het om een losgeslagen team dat op eigen houtje opereerde: ze hadden Khashoggi enkel moeten ontvoeren. In Turkije is deze maand een rechtszaak begonnen tegen twintig Saudische verdachten die worden beschuldigd van betrokkenheid bij de moord.

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.