word studentlid

— vrijdag 17 januari 2020, 10:28 | 0 reacties, praat mee

Israëlische maker van spionagesoftware onder vuur tijdens verschillende rechtszaken

Israëlische maker van spionagesoftware onder vuur tijdens verschillende rechtszaken
Het hoofdkantoor van de NSO Group in Israël - © Jack Guez / AFP

Een Israëlische rechter heeft een poging van het Israëlische spywarebedrijf NSO Group, om een zaak van een prominente Saoedische activist af te wijzen die beweerde dat de spionagesoftware van het bedrijf was gebruikt om zijn telefoon te hacken, verworpen. Bij een andere rechtszaak tegen NSO, aangespannen door Amnesty International, oordeelde de rechtbank dat de zitting achter gesloten deuren moet plaatsvinden. Dit tot grote woede van de mensenrechtenorganisatie. Laatste wijziging: 17 januari 2020, 10:30

NSO is gespecialiseerd in het maken van spionagesoftware, die formeel alleen aan overheden verkocht wordt in de strijd tegen terrorisme, maar inmiddels ook in verband is gebracht met misbruik door overheden. Met de software is het mogelijk om smartphones af te luisteren. Volgens verschillende onderzoeken is de spyware van het bedrijf in meerdere landen gebruikt tegen journalisten, advocaten en mensenrechtenactivisten.

Een rechtbank in Tel Aviv oordeelde dat de zaak die werd aangespannen door Omar Abdulaziz, een in Canada gevestigde dissident, kon doorgaan. In zijn rechtszaak heeft hij betoogd dat Saudische spionnen spionagesoftware met de naam Pegasus gebruikten om zijn gesprekken te lezen met de Saudische journalist Jamal Khashoggi, een columnist van de Washington Post die later werd vermoord in het Saudische Arabische consulaat in de Turkse hoofdstad Istanbul.

Volgens The Guardian zouden Abdulaziz en Kashoggi honderden berichten hebben uitgewisseld in de maanden voor de dood van de journalist.

De NSO Group heeft ontkend dat zijn technologie werd gebruikt bij de moord op Khashoggi.

Het Israëlische bedrijf heeft dan ook geprobeerd de zaak verworpen te krijgen door te stellen dat ‘goede trouw’ ontbrak en het Israëlische rechtssysteem werd misbruikt. De rechter, Guy Hyman, ging daar echter niet in mee. Hoewel hij het erover eens was dat het proces betrekking had op gevoelige beveiligingskwesties, vond hij niet dat dit betekende dat de zaak achter gesloten deuren moet plaatsvinden. “De reikwijdte [van de zaak] is zeer breed, vooral wat betreft de grondwettelijke waarden en grondrechten,” zei hij. “De uitspraak moet daarom naar mijn mening openbaar zijn.” NSO wordt ook verplicht de juridische kosten van Abdulaziz te betalen.

In een andere zaak tegen de NSO group oordeelde de rechtbank juist dat deze wél achter gesloten deuren moet plaatsvinden, meldt Reuters. Het gaat om de zaak die Amnesty International heeft aangespannen over het exporteren van de spionagesoftware.

Rechter Rachel Barkai kwam tegemoet aan de wens van het Israëlische ministerie van Defensie om de zaak niet openbaar te behandelen in verband met de nationale veiligheid. Dit leidde tot grote woede bij de mensenrechtenorganisatie. “Het is schandalig dat we worden gekneveld”, vertelde Gil Naveh, een woordvoerder van Amnesty, aan verslaggevers.

Amnesty wil via de rechtszaak afdwingen dat Israël de export van de deze technologie blokkeert. Dat kan door de licentie daarvoor in te trekken. Op die manier wil de mensenrechtenorganisatie voorkomen dat overheden de spionagesoftware kunnen inzetten tegen politieke tegenstanders, activisten en andere critici.

In Amerika speelt ook nog een rechtszaak tegen de NSO Group. Deze heeft Facebook aangespannen nadat vorig jaar bleek dat een ernstige kwetsbaarheid in WhatsApp is misbruikt om spionagesoftware op smartphones van zo’n 1400 doelwitten te installeren.

Lees ook:
‘Grootschalige spionage via lek in WhatsApp’ (1 november 2019)
‘Hackbedrijf NSO kan data uit iCloud en Google Drive halen’ (22 juli 2019)
Lek in WhatsApp, gebruikers bespioneerd (14 mei 2019)

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.