— maandag 14 maart 2016, 09:12 | 0 reacties, praat mee

Sociale media in Turkije geblokkeerd na aanslag

Ozan Kose / AFP

De Turkse rechtbank heeft zondag de toegang tot sociale media laten blokkeren nadat beelden van een bomaanslagen eerder op de dag aan minstens 34 mensen het leven kostte. Turkse gebruikers kunnen Twitter en Facebook niet meer bereiken.

Het is niet de eerste keer dat de Turkse overheid sociale media ‘op zwart’ zet. Het afgelopen jaar is het regelmatig voorgekomen (I / II). 

Een jaar eerder gebeurde hetzelfde toen op YouTube een geluidsopname verscheen waarop te horen zou zijn dat toenmalig premier Recep Tayyip Erdogan corrupt zou zijn. Twitter werd geblokkeerd en YouTube was toen in Turkije zelfs enkele maanden niet beschikbaar.

Erdogan voerde een publiek gevecht met het Turks constitutioneel hof om sociale media aan banden te leggen, maar verloor dit. Het hof hief alle blokkades op omdat deze in strijd waren met de vrijheid van meningsuiting.

Sinds Erdogan in 2014 president werd, is die vrijheid van meningsuiting verder onder druk komen te staan. Zo werd ruim een week geleden de hoofdredacteur van ​oppositiekrant Zaman ontslagen en vervangen door een regeringsgezinde bewindvoerder. Meer bij de NOS

Bekijk meer van

Turkije Recep Tayyip Erdogan

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.